Грантовий проект «Візуальне мистецтво як засіб профілактики та подолання емоційного вигорання педагогів»

Навеснi, наш Харківський національний педагогічний університет імені Г.С. Сковороди(ХНПУ імені Г.С. Сковороди) вперше подавався на конкурс проектних заявок Українського культурного фонду (Український культурний фонд) i одразу успішно. У липні були підписані угоди, за якими наш Університет отримав від УКФ грант у розмірі 206 тисяч гривень за програмою НОРД: Навчання, обміни, резиденції, дебюти - програма УКФ для реалізації проекту «Візуальне мистецтво як засіб профілактики та подолання емоційного вигорання педагогів».

 

Проект полягає у створенні та реалізації програми семінару-практикуму на тему «Візуальне мистецтво як засіб профілактики та подолання емоційного вигорання педагогів». Навчальний тренінг передбачає курс з п’яти занять, перші два з яких проходитимуть у формі діалогу-ознайомлення аудиторії з поняттям емоційного вигорання, методами діагностики та заходами його запобігання. Наступні три заняття будуть відбуватися у формі творчої майстерні, де учасники оволодіють техніками та інструментарієм сучасного візуального мистецтва (живопис, колаж, ілюстрація) як арт-терапевтичними засобами профілактики та подолання емоційного вигорання. Практичний курс проходитиме у два цикли: перший – для викладачів ХНПУ імені Г.С. Сковороди, другий – для вчителів загальноосвітніх шкіл м.Харкова. По його завершенні буде організована виставка творчих робіт педагогів-учасників.
Вже визначені дати занять курсу та виставкової події. Практичний блок проекту відбуватиметься протягом вересня – жовтня. Наразі, протягом липня – серпня, проходить підготовчий блок: оформлення документації, науково-методичне наповнення навчальної програми курсу, розробка та видання методичних рекомендацій до семінару-практикуму «Візуальне мистецтво як засіб профілактики та подолання емоційного вигорання педагогів», організаційні та комунікаційні заходи. Незабаром ми детально поінформуємо про дати практичних занять курсу та можливість приєднатися у якості учасників.
А зараз давайте знайомитись з командою виконавців проекту:
Боярська-Хоменко Анна Володимирівна (Анна Боярская-Хоменко) – кандидат педагогічних наук, керівник науково-методичної лабораторії з вивчення проблем освіти дорослих, координатор проекту;
Прокопенко Ірина Андріївна (Ирина Прокопенко) – кандидат педагогічних наук, керівник науково-методичного тренінгового центру соціального та професійного розвитку людини, дипломований практикуючий психолог; 
Твердохліб Тетяна Сергіївна (Tetiana Tverdokhlib) – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри загальної педагогіки та педагогіки вищої школи, експерт з навчально-методичного забезпечення педагогічної освіти;
Чеботова Яна Валентинівна (Yana Chebotova) – кандидат психологічних наук, доцент кафедри дизайну, професійний художник;
Трубчанінов Микола Анатолійович (Микола Трубчанінов) – кандидат історичних наук, начальник наукової частини, експерт з проектного менеджменту;
Чаус Дмитро Вікторович (Дмитрий Чаус) – доцент кафедри образотворчого мистецтва, професійний художник;
Денисенко Анжела Олегівна (Анжела Денисенко) – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри історії педагогіки і порівняльної педагогіки, експерт з комунікації.
Необхідно особливо підкреслити наполегливість та важливість внеску в отримання гранту Анни Боярської-Хоменко, координатора проекту, оскільки саме вона провела усю кропітку роботу, що передує поданню проектної заявки на конкурс. А ті, хто розуміється на грантрайтингу та написанні наукових проектів знає, що це масивний та визначальний пласт роботи, який треба провести без жодних гарантій позитивного результату. 
Команда проекту висловлює щиру подяку за підтримку та допомогу в розв’язанні численних документальних питань пов’язаних iз проектом: ректору Прокопенку Івану Федоровичу, проректору з навчально-наукової роботи Якушко Наталії Михайлівні, головному бухгалтеру Жуковій Надії Гордіївні та співробітницям бухгалтерії, що задіяні у розробці фінансового плану та звітності проекту.
Інформація про поточні події перебігу проекту викладатиметься на офіційній сторінці науково-методичного тренінгового центру соціального та професійного розвитку людини (Тренінговий центр соціального і професійного розвитку ХНПУ імені Сковороди) та у його групі на Фейсбуцi, якщо цікаво - долучайтесь, ласкаво просимо!

Campus LifeІм'я великого українського філософа, поета і народного просвітителя Г.С.Сковороди в офіційній назві нашого університету.