ІІ Міжнародна славістична конференція, присвячена пам’яті святих Кирила й Мефодія

18 травня 2022 року в нашому університеті відбулася ІІ Міжнародна славістична конференція, присвячена пам’яті святих Кирила й Мефодія, день пошанування яких припадає на 24 травня. Ініціаторами конференції є Харківський національний педагогічний університет імені Григорія Савича Сковороди (кафедра українознавства і лінгводидактики) і Шуменський університет імені Єпископа Константина Преславського. Співорганізаторами цієї конференції стали інститути мови та літератури Національної академії наук України та Болгарської академії наук.

На цей науковий форум, який припав на тиждень науки в ХНПУ, надійшло 158 заявок від зрілих і молодих науковців-філологів та істориків з 35 наукових та освітніх закладів із Києва, Харкова, Полтави, Тернополя, Запоріжжя, Чернівців, Мелітополя, Херсона, Одеси, Берегова (Закарпаття); Софії, Шумена, Познані, Братислави, Стамбулу.

За традицією конференцію відкрив ректор нашого університету Юрій Бойчук, наголосивши на логічному зв’язку діяльності болгарських просвітителів Кирила й Мефодія та вчення українського філософа Григорія Сковороди, який вважав великою духовною цінністю знання, науку й освіту, завдяки яким і відбується рух нашого життя.

Зі словами підтримки України в цей складний час на початку конференції виступили болгарські науковці, які українською мовою звернулися до наших учених і побажали найшвидшої перемоги. І впродовж усієї конференції лунав наш традиційний заклик: «Слава Україні», на який науковий форум відповідав: «Героям слава»!

Що цікавить сучасних слов’янських філологів та істориків? Питання історичних перетинів слов’янських народів, мовні контакти, джерела правописних систем, літературні традиції та новації в слов’янській письменницькій культурі.

Особливого наснаження набула тема мови воєнного сьогодення, зокрема, тексти війни в їхній стилістичній анормативності, яка постає викликом духовним параметрам мови. Також суголосною часові стала тема ціннісних орієнтирів студентів — майбутніх учителів-словесників в умовах війни.

Відчувалося, що вчені скучили за цікавим науковим спілкуванням, продуктивними дискусіями, обговоренням нагальних суспільних питань. Завершилася конференція зворотнім зв’язком, рефлексією, яка була раціональною й емоційною, а головне — пафосною, життєствердною, націленою на перемогу. Віримо, що наука, освіта, знання врятують світ, здобудуть перемогу і подолають темряву війни!

Campus LifeІм'я великого українського філософа, поета і народного просвітителя Г.С.Сковороди в офіційній назві нашого університету.