КНР: нові горизонти співробітництва

З 20 по 30 травня 2019 року, у Китайській народній республіці перебувала делегація університету, у складі проректора з наукової роботи проф. Ю.Д. Бойчука, проректора з навчально-наукової роботи проф. Н.М. Якушко і завідувачки центру міжнародного співробітництва і міжнародної освіти проф. Л.С. Калашник. Метою поїздки було подовження терміну дії договорів про творчу співпрацю з Хебейським університетом (м. Шицзячжуан, провінція Хебей, Схід Китаю), Ханьшанським педагогічним інститутом (м. Чаочжоу, провінція Гуандун, Південь Китаю) і укладення договору з Хейлунцзянським університетом (м. Харбін, провінція Хейлунцзян, Північно-Східний Китай).

У ході офіційних зустрічей членів делегації з керівництвом цих університетів відбувся обмін думками відносно подальших шляхів всебічної активізації та розширення сфер взаємодії нашого університету з китайськими вишами.

Згідно з укладеними договорами передбачається академічний обмін студентами, стажування для викладачів, навчання випускників китайських університетів в аспірантурі нашого університету, проведення спільних науково-практичних конференцій, виділення квот для публікацій наукових статей в наукових журналах університетів-партнерів тощо. Зокрема, Хейлунцзянський університет планує з цього року здійснити перший набір абітурієнтів на відділення української мови і тому зацікавлений в активній співпраці з нашими викладачами української мови.

У відвіданих університетах було ініційовано відкриття Українських культурних центрів, які мають стати осередками вивчення української мови, ознайомлення з історією і культурою нашої держави.

Розширення міжнародних зв'язків між зазначеними університетами є важливим чинником налагодження міжрегіональних відносин між Харківщиною і Китайською народною республікою. До речі, у 2016 році була підписана Угода між Харківською обласною державною адміністрацією і Народним урядом провінції Хейлунцзян про торговельно-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво та й наразі продовжує тісну співпрацю.

Campus LifeІм'я великого українського філософа, поета і народного просвітителя Г.С.Сковороди в офіційній назві нашого університету.