Колекція рідкісних та цінних видань Наукової бібліотеки університету

Протягом тижня (19 листопада - 23 листопада 2018) у Музеї університету експонується колекція рідкісних та цінних видань Наукової бібліотеки університету.

Це є гордість університету, рідкісні та цінні книги до 1928 року видання. Їх кількість близько 2 тис. екземплярів. Бібліотека бере початок з часів заснування університету з 1804 року. Створення книжкового фонду було закладено першим директором інституту, ординарним професором Х.П. Ромелем, який привіз з собою відбірну бібліотеку для підготовки вчителів гімназій. При університеті був заснований педагогічний інститут для слухачів якого він розробив методичні посібники «План і правила навчання і викладання в Харківському педагогічному інституті», курс лекцій «Дидактика і методика» та інші.

В роки війни бібліотека була розграбована і відновила свою діяльність восени 1943року. Тоді нараховувалось всього 500 книг, принесених викладачами і співробітниками інституту, закупленими в букіністичному магазині на гроші пожертвувані громадянами міста Харкова. В травні 1944 фонд бібліотеки поповнився книгами із педагогічних інститутів різних міст країни та бібліотечного колектору. В літку 1944 року бібліотека вже нараховувала 11032 єкз. книг, що дало можливість червні 1944 року відкритий перший читальний зал.

Сьогодні бібліотека університету – одна з найбільших бібліотек педагогічних ВНЗ України. В своєму фонді вона налічує 765 317 екземплярів, серед них близько 2 тис. екземплярів рідкісних книг. Найстаріша книга у фонді - Руссо Жан Жак. Исповедание Жан Жака Руссо, уроженца и гражданина женевского: [ в 2 ч.]. Ч. 1-2 : В Женеве / Ж. Ж. Руссо; пер. с фр. Д. Болтин.- Москва: Унив. Тип. у Ридигера и Клаудия, 1797год - 347, 208 с.- [в одной обложке]. Всі видання до 1928 року.

Дякуємо музейним працівникам (Мосцевій Аллі Павлівна – зав. музею та Тимошенко Марині Миколаївні – лаб. музею) за чудову виставку. Ваша праця має велике науково-освітнє та освітньо-виховне значення, ви збираєте і зберігаєте пам’ятки матеріальної і духовної культури.

Роки минають, змінюються покоління, а музей залишається невичерпною скарбницею людської пам’яті, зберігаючи документи, матеріали, фотографії та особисті речі, пам’ятні знаки, подарунки – усе те, що дозволяє доторкнутися душею до живої історії.

Більше світлин

Campus LifeІм'я великого українського філософа, поета і народного просвітителя Г.С.Сковороди в офіційній назві нашого університету.