Круглий стіл «Cтан і перспективи впровадження інклюзивного та інтегрованого навчання на харківщині в світлі нового Закону України «Про освіту»

31 жовтня 2018 року на базі нашого університету за сприяння та підтримки Міністрества освіти і науки України, Наіональної академії педагогічних наук України, Харківської державної обласної адміністрації та Харківської міської ради відбулася робота Регіонального круглого столу «Cтан і перспективи впровадження інклюзивного та інтегрованого навчання на харківщині в світлі нового Закону України «Про освіту». Мета його проведення - обмін досвідом і обговорення шляхів підвищення ефективності навчання дітей з особливими освітніми потребами в умовах закладів дошкільної, загальної середньої та вищої освіти Харківського регіону.

Для участі в круглого столу були запрошені представники місцевих органів управління освіти Харківської області; керівники закладів дошкільної, загальної середньої та спеціальної освіти з інклюзивною формою навчання; керівники інклюзивно-ресурсних центрів Харківської області; науковці, посадові особи та громадські організації, що опікуються питаннями інклюзивного навчання, викладачі і студенти нашого університету (всього 350 осіб).

Серед учасників круглого столу були поважні гості - Шевцов Андрій Гаррійович – директор Департаменту атестації кадрів вищої кваліфікації та ліцензування Міністерства освіти і науки України, доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України; Синьов Віктор Миколайович – декан факультету корекційної педагогіки та психології Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, доктор педагогічних наук, професор, академік НАПН України, президент Асоціації корекційних педагогів України та Бондар Віталій Іванович – професор кафедри спеціальної, інклюзивної і здоров’язбережувальної освіти нашого університету, доктор педагогічних наук, професор, академік НАПН України, заслужений працівник народної освіти України. Вони виступили на пленарному засіданні з доповідями, в яких були висвітлені важливі питання національної політики та теоретико-методологічні засади впровадження інклюзивної форми навчання в Україні. Під час роботи круглого столу учасниками були зроблені повідомлення про стан, проблеми та перспективи розвитку інклюзивного навчання в закладах освіти Харківщини, діяльність інклюзивно-ресурсних центрів, підготовку педагогічних кадрів до реалізації завдань інклюзивної освіти.

Перед початком роботи круглого столу в урочистій обстановці академіку НАПН України Синьову В.М. і член-кореспонденту НАПН України Шевцову були вручені клейноди почесних докторів нашого університету, академік НАПН України Бондар В. І. нагороджений медаллю «Г. С. Сковорода». Ці нагороди є свідченням визнання вагомого внеску відомих учених у розвиток вітчизняної дефектологічної науки та сучасне становлення інклюзивної освіти.

Для учасників круглого столу були передані привітання від Міністра освіти Лілії Гриневич та голови Харківської обласної державної адміністрації Юлії Світличної.

Більше світлин

Campus LifeІм'я великого українського філософа, поета і народного просвітителя Г.С.Сковороди в офіційній назві нашого університету.