Круглий стіл «Мир, безпека, освіта»

15 липня 2022 року у Харківському національному педагогічному університеті імені Г.С. Сковороди в онлайн режимі з нагоди Дня українських миротворців та 30-ї річниці участі України в миротворчих місіях ООН відбувся круглий стіл «Мир, безпека, освіта» за міжнародною участю та за активної підтримки Департаменту освіти, Департаменту міжнародного співробітництва, Департаменту у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської міської ради.

Більше світлин

На круглий стіл завітало майже 100 учасників, серед яких науковці, освітяни, студенти та учні, представники громадських та міжнародних миротворчих організацій. З вітальним словом виступили:

  • ректор Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди, доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України Бойчук Ю.Д.;
  • обласний голова правління ГО «Об’єднання миротворців ООН, учасників міжнародних операцій та інвалідів війни»;
  • координатор Міжнародних програм «Школа миру» та «Юні миротворці» Самойлов С.А.;
  • президент Міжнародної асоціації миротворців ООН «Солдати миру» AISP/SPIA Лоран Аттар-Байру; професор, доктор,  Генеральний секретар Міжнародної асоціації миротворців ООН «Солдати миру» AISP/SPIA, Індійське відділення Дінеш Сабніс.

До круглого столу приєдналися вихованці харківськіх шкіл, гімназій (ХЗОШ 59, 79, 81, 92, 115, 117, 125, 127, 129, 130, 135, 137, 153, гімназії 39, 45, 55) та «Клубу юних миротворців», учні-учасники міжнародних програм «Школа миру» та «Юні миротворці».

Відбулося підписання угоди про наукове співробітництво між Харківським національним педагогічним університетом імені Г.С. Сковороди та ГО «Об’єднання миротворців ООН, учасників міжнародних операцій та інвалідів війни».

Під час зустрічі були представлені такі тематичні блоки:

  • цінність миру і безпеки,
  • Харківський національний педагогічний університет імені Г.С. Сковороди в умовах сучасних викликів,
  • діяльність українських миротворців та використання потенціалу громадських ветеранських миротворчих організацій в умовах збройної агресії. 

Під час роботи учасники круглого столу підіймали проблеми формування культури миру у майбутніх педагогів, розглянули «Педагогіку миру»: від теорії до практики, філософію миру Григорія Сковороди.

У доповідях були розкриті: реалізація «Педагогіки миру» в освітньому процесі ХНПУ імені Г.С. Сковороди, співпраця університету з громадськими та міжнародними організаціями у сфері міжкультурної та громадянської освіти, проблеми війни та миру в позааудиторній роботі зі здобувачами вищої історичної освіти ХНПУ імені Г.С. Сковороди, формування громадянської відповідальності учнівської та студентської молоді (з досвіду діяльності ГО «Окремий науково-освітній центр Українського козацтва імені Г.С. Сковороди»), традиції і новації в підготовці вчителя до виконання соціокультурних ролей в українському суспільстві (погляд на проблему очима студентів ХНПУ імені Г.С. Сковороди).

Цікавим виявився історичний екскурс щодо участі українців у місіях ООН, актуалізація ролі та діяльнісного аспекту участі миротворців ООН у військово-патріотичному вихованні  дітей та молоді в умовах сучасних викликів, досвід використання потенціалу громадських ветеранських миротворчих організацій в умовах збройної агресії.

Увагу учасників заходу привернула діяльність Міжнародної асоціації миротворців ООН «Солдати миру» AISP/SPIA) та гуманітарних конвоїв щодо організації гуманітарної допомоги громадянам України. 

Після завершення виступів відбулася дискусія та обмін думками учасників. 

Дякуємо всім організаторам, учасникам за інформаційно насичені та актуальні теми виступів.

Бажаємо всім скорішого миру та стабільності! 

Campus LifeІм'я великого українського філософа, поета і народного просвітителя Г.С.Сковороди в офіційній назві нашого університету.