Лицарські традиції університету

18 вересня 2015 року на спортивній базі університету відбулося урочисте відкриття Спартакіади ХНПУ імені Г.С. Сковороди 2015/16 н.р., а також ХІІІ церемонія посвяти першокурсників у козаки та підшефних учнів у козачата.

У святі взяли участь почесні гості: ректорат університету, Директор Департаменту у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації, перший заступник голови Харківського обласного відділення Національного Олімпійського комітету України Кириленко В.В., начальник Харківського обласного відділення (філії) Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України Кобзар А.В.; Голова комітету у справах козацьких організацій при Харківській обласній державній адміністрації, генерал-майор УРК Рубан В.В.; доктор богослов'я, протоієрей, отець Сергій Скубченко; Делегація Харківської обласної громадської організації миротворців ООН учасників міжнародних операцій та інвалідів війни на чолі з заступником Голови правління Дорошенко О.О.; командир десантно-спортивного клубу «Маргеловець» Гурін Д.М.; козачата, вчителі та батьки Харківської спеціалізованої школи І ступеню №33, ЗОШ №10 та 56, Харківського ліцею №141.

Польовий гетьман Слобідського козацького округу, Отаман ОНОЦ УК імені Г.С. Сковороди, генерал-отаман УК Прокопенко І.Ф. привітав нове поповнення козаків та берегинь університету. Козацькі традиції нашого університету, високий рівень спортивної майстерності та волонтерський рух були висвітлені під час параду.

Наступний, 2016 – рік ХХХІ Олімпійських ігор. Наш університет прикладає багато зусиль щодо підготовки фахівців фізкультурного профілю. Студенти та випускники ХНПУ гідно представляють Україну та рідний педагогічний на світовому рівні. В університеті викладають: дворазові олімпійські чемпіони – проф. Поярков Ю.М. (волейбол) та Філатова (Джигалова) Л.С. (легка атлетика); Заслужені майстри спорту України – доц. Репко О.О. (скелелазіння) та Дєлова К.О. (плавання в ластах); Заслужені працівники фізичної культури – Олійник М.О. та Одокієнко І.І., Заслужені тренери України – Ляшенко А.М., Дєлова І.О., Кринін Ю.В.; три доктори наук з фізичного виховання і спорту. Серед викладачів і студентів п’ять Заслужених майстрів спорту, в тому числі студентки Волошина Ганна та Садурська Катерина, які вже вибороли участь у наступних Олімпійських іграх з синхронного плавання; 11 майстрів спорту міжнародного класу, майстри спорту та спортсмени масових розрядів.

Ректор, Голова Харківської обласної спортивної Спілки учнівської та студентської молоді, академік І.Ф. Прокопенко та високі почесні гості нагородили переможців у загальнокомандній першості Спартакіади минулого року Кубками за: ІІІ місце – факультет іноземної філології; за ІІ місце – історичний, за І місце – фізико-математичний.

Значні спортивні досягнення не можливі без участі наставників. За високий професіоналізм почесними грамотами ректор відзначив кращих викладачів спортивних кафедр: Ф.Н. Должко, А.В. Козлова, І.М. Махоніна.

Учасників та гостей своїми виступами вітали: спортсмени факультету фізичного виховання і спорту та славетного народного ансамблю танцю «Бумеранг» під керівництвом проф. Н.М. Санжарової; збірна факультетів з флеш-мобу (керівник – доц. Т.І. Гогіна); чоловічий ансамбль історичного факультету «Витребеньки» (художній керівник – А.С. Константінова).

Наприкінці свята було проведено конкурс на кращий факультетський куліш, де всі кашовари отримали найвищу оцінку.

Отже, козацтво та спорт крокують разом, бо це можливість залишити майбутньому поколінню славні традиції козацького лицарства, допомогти зрозуміти своє коріння та призначення у новому суспільстві.

 

Campus LifeІм'я великого українського філософа, поета і народного просвітителя Г.С.Сковороди в офіційній назві нашого університету.