Міжнародний семінар з Олександром Лімансом

Чарівництво зустрічі з високою наукою

або

Міжнародний семінар з завідувачем лабораторією медичного центру університету в Утріхті (Нідерланди), доктором фізичних наук, лауреатом Міжнародної премії USERN в галузі медичних наук 2016 року Олександром Лімансом, Почесним доктором Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди, і його учнями і колегами з Аргентини

19 вересня 2019 року на базі Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди відбувся міжнародний семінар і підведення підсумків міжнародного стажування. Стажування проходило в режимі онлайн в медичному центрі в Університеті в Утріхті (Нідерланди). Ініціатором даного семінару виступила завідувач кафедри - доктор наук з фізичного виховання і спорту, професор Ж.Л. Козина.

Міжнародний семінар і попереднє йому міжнародне стажування були присвячені сучасним методам дослідження нервових шляхів в центральній і периферичної нервової системи. Автором найбільш сучасної програми, що дозволяє точно розшифровувати дані магнітно-резонансної томографії при дослідженнях центральної і периферичної нервової системи, є Олександр Ліманс - доктор фізичних наук, завідувач лабораторією PROVIDI, що базується в Утрехтскому університетському медичному центрі (Нідерланди). Лауреат Міжнародної премії USERN в області медичних наук 2016 року.

Завдяки розробкам Олександра Ліманса стався якісний стрибок в сучасній світовій діагностичної медицини, дослідженнях системи управління рухами та іншими функціями організму. Стало можливим виявлення таких процесів, як зміни або руйнування нервових зв'язків на початкових стадіях при хворобах Альцгеймера, Паркінсона, післяопераційний прогноз і точне визначення уражених ділянок в мозку і в інших органах, точна діагностика уражених ділянок при травмах нервової системи, при дитячих церебральних паралічах, епілепсії. Крім того, стало можливим за допомогою візуалізації дослідження нервових зв'язків, що відповідають за формування різних рухових і когнітивних навичок. Це має важливе значення для розуміння процесів управління рухами і пізнавальними функціями з боку центральної нервової системи, що особливо важливо для педагогіки, психології, спортивної науки. Сучасний науковий світ високо оцінив внесок Олександра Ліманса в розвиток і популяризацію наукових знань: Олександр Ліманс - лауреат Міжнародної премії USERN в області медичних наук 2016 року.

Перед семінаром Олександр Ліманс на урочистому засіданні вченої ради Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди разом з філософом з Німеччини Крістофом Астмусом був удостоєний звання Почесного Доктора ХНПУ імені Г.С. Сковороди. В урочистій обстановці після відкриття вченої ради та подання вченого, Олександру Лімансу була одягнена мантія і шапочка-конфедератка, вручений диплом Почесного Доктора ХНПУ імені Г.С. Сковороди. Дівчата в національних українських костюмах подарували квіти, була виконана українська пісня.

Після зустрічі з керівництвом університету відбувся міжнародний семінар і підведення підсумків міжнародного стажування. Стажування проходило з 19 червня по 12 вересня 2019 року в режимі онлайн в Медичному центрі Утрехтського університету. У стажуванні і подальшому семінарі взяли участь понад 50 представників різних ВНЗ не тільки м.Харкова, але і інших міст України: Києва, Дніпропетровська, Сум, Івано-Франківська та інших. У розробці матеріалів для онлайн навчання надали допомогу доктор психологічних наукХуліан Марино і Хуан Круз, Університет в Чубуті (Аргентина).

На семінарі Олександр Ліманс виступив з доповіддю на тему: «Авторська програма в дослідженнях нервової системи». Слухачі були захоплені незвичайним поєднанням високого наукового рівня доповіді з простотою, красою і гумором його викладу. Презентація Олександра Ліманса містила безліч анімаційних ілюстрацій, аналогій і прикладів з життя, що дозволяють зрозуміти складні процеси, які він досліджує. Свобода в спілкуванні, відвертість, ілюстрації, виконані вченим не тільки на високому науковому, а й на високому художньому рівні, цитати і думки про різні аспекти життя і факти біографії самого вченого створили незабутнє враження чарівництва зіткнення з високою наукою.

На семінарі також виступили: доктор психологічних наук Хуліан Марино і Хуан Круз, Університет в Чубуті (Аргентина) з доповіддю на тему: «Можливості застосування візуалізації нервових волокон головного мозку в медицині, спорті, педагогіці, реабілітації». Вчені узагальнили матеріал, який слухачі вивчали в процесі проходження стажування, роз'яснили деякі складні поняття і концепції.

Після доповідей вчених учасникам семінару та стажування були вручені сертифікати та програми по стажуванню та семінару. Примітно те, що деякі учасники стажування, які не змогли відвідати семінар, надіслали власні відео з подякою організаторам. Кожен учасник сфотографувався з Олександром Лімансом, а в кінці всі учасники сфотографувалися разом з організаторами та іноземними гостями.

Велике спасибі нашим гостям за семінар та стажування!

Велике спасибі Ганні Олександрівні Князь (факультет іноземної філології) за професійний переклад!

Велике спасибі нашому університету за теплий прийом, душевність і відкритість по відношенню до зарубіжних колег!

 

Ж.Л. Козина,
зав.кафедрою олімпійського і професійного спорту,
спортивних ігор і туризму ХНПУ імені Г.С. Сковороди,
доктор наук з фізичного виховання і спорту, професор

Campus LifeІм'я великого українського філософа, поета і народного просвітителя Г.С.Сковороди в офіційній назві нашого університету.