Вітання ректора із Всесвітнім днем науки в ім’я миру та розвитку

Шановні друзі! 

Щиро вітаю вас із Всесвітнім днем науки в ім’я миру та розвитку (World Science Day for Peace and Development)!

На загальній конференції ЮНЕСКО 2021 року було прийнято рішення – офіційно заснувати Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку задля встановлення діалогу між наукою та суспільством шляхом інформування громадян про результати наукових досліджень, їх короткотривалий і довготривалий вплив на нашу планету. З 2002 року, вже рівно 20 років поспіль, 10 листопада вся світова академічна спільнота відзначає цей день під егідою ЮНЕСКО з метою популяризації науки в суспільстві, необхідності взаємодії науки та світової громадськості. Це Всесвітнє свято надає можливості мобілізувати усі зацікавлені сторони навколо теми науки за мир і розвиток – від державних діячів до представників ЗМІ та учнів шкіл, підтвердити право людини брати участь у науці та користуватися нею в контексті сучасних глобальних викликів.

Ми живемо в країні з величезним науково-освітнім потенціалом, відомій надбаннями талановитих учених, знаних у всьому світі. Попри повномасштабне вторгнення рф на українську землю, ми успішно закінчили минулий навчальний рік та розпочали новий. Вперше за часи незалежності освітній процес розпочався в умовах воєнного стану. Але наш колектив не зупинив роботу – ми докладаємо максимум зусиль, аби зберегти Університет у ці надскладні для України часи, забезпечити його успішний розвиток: продовжуємо працювати над новими проєктами, науковими розробками, проводимо конференції, семінари, симпозіуми, захищаємо дисертаційні дослідження на здобуття наукових ступенів,  публікуємо численні статті у журналах світового рівня, пишаємося перемогами науковців на престижних конкурсах. Наш Університет – не просто стіни, це люди – талановиті, працьовиті, віддані, чесні. Кожен із нас робить власний вагомий внесок у розвиток науки, досягнення цілої плеяди представників наукових шкіл презентуються на найвищому, національному та міжнародному рівнях. Любов сковородинівців до Університету у будь який час вселяє віру в те, що ми – непереможні!   

2 листопада 2022 року ХНПУ імені Г.С. Сковороди з робочим візитом відвідав Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет. Він висловив вдячність колективу нашого Університету за організацію якісного навчального процесу та плідну роботу науковців у нелегких умовах воєнного стану, плідну та консолідовану роботу всього колективу. 

Святкування Всесвітнього дня  науки в ім’я  миру і розвитку цього року має особливе значення. Він не тільки об’єднав науку та суспільство, а й підкреслив роль науковців у розширенні нашого розуміння дивовижної, але такої незахищеної та вразливої планети, яку ми називаємо домом. Цей День також підкреслює важливість і актуальність науки у повсякденному житті, вона не має кордонів і є одним із головних інструментів суспільства на шляху досягнення прогресу.

Шановні сковородинівці, вітаючи вас із Всесвітнім днем науки в ім’я миру та розвитку, висловлюю глибоку повагу кожному з вас за напружену самовіддану працю у надскладних умовах сьогодення. Сердечно бажаю вам доброго здоров’я, безхмарних благословенних днів, натхнення та  вагомих наукових здобутків на благо українського народу!

Юрій БОЙЧУК
доктор педагогічних наук,
професор, член-кореспондент НАПН України,
ректор Харківського національного педагогічного
університету імені Г. С. Сковороди

 

 

      

Campus LifeІм'я великого українського філософа, поета і народного просвітителя Г.С.Сковороди в офіційній назві нашого університету.