Вшанування пам'яті Л.В. Ушкалова

П'ятого листопада, могло б виповнитися 63 роки літературознавцю, письменнику, доктору філологічних наук, професору кафедри української і світової літератури Харківського національного педагогічного університету імені Григорія Сковороди, одному із найвидатніших сковородинознавців і дослідників української літератури Ушкалову Леоніду Володимировичу. Для того, щоб вшанувати пам'ять Леоніда Володимировича у залі засідань зібралися викладачі, студенти, близькі, колеги.

 

Я мав відобразити світ,

якого вже давно немає...

Зі словом виступив ректор університету Прокопенко Іван Федорович. Він зазначив, що професор Ушкалов умів бачити панорамно, стратегічно й мудро. Він працював із джерелами, повсякчас звертався до книжок і пірнав у них «аж до дна». Його ретельність, фанатична відданість українській культурі (в якій він, словами Шевельова, руйнував картагену нашої провінційності) дають можливість довіряти його рефлексіям та інтерпретаціям, покладатися на його наукову етику. І разом із глибокою тугою відчуваємо не менш глибоку вдячність за те, що Леонід Володимирович Ушкалов був нашим сучасником, що ми маємо щастя читати його дослідження.
Присутні згадали радісні моменти з життя професора, студенти мали змогу розповісти спогади та враження про Леоніда Володимировича.

Професор говорив, що пізнання природи речей веде до любові. І всі ті, хто люблять професора Ушкалова, осиротіли: і близькі, і студенти і колеги. Це величезна втрата для нації, адже він умів «думати про культуру культурно», а ще — із далекою перспективою, стратегічно і без сліду провінційного мислення.
Леонід Володимирович назавжди залишиться у наших серцях не тільки як науковець європейського (ба більше — світового) рівня, а й як світла, яскраво й неповторно талановита людина.

Campus LifeІм'я великого українського філософа, поета і народного просвітителя Г.С.Сковороди в офіційній назві нашого університету.