Засідання оргкомітету з підготовки відзначення 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди

3 грудня у Харківській обласній державній адміністрації відбулось засідання оргкомітету з підготовки відзначення 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди, яке святкуватимуть 2022 року. У його засіданні взяв участь в.о. ректора Юрій Бойчук.

Заступник голови ХОДА Євгеній Грицьков зазначив, що за підсумками наради Харківщина має надати пропозиції та напрацювання до організаційного комітету при Кабінету Міністрів України. Організація відповідних заходів також передбачена постановою Верховної Ради України від 4 листопада 2020 року.

Так, проєкт дорожньої карти з підготовки та відзначення 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди презентувала директорка Департаменту культури і туризму ХОДА Людмила Терещенко. Вона відзначила, що основними напрямками, за якими проводитиметься робота, стали: реставрація пам’яток історії національного значення, відновлення інфраструктури музейного комплексу, розвиток туристичної галузі, підготовка сувенірів та друкованої продукції, а також проведення науково-освітніх заходів. Окремо обговорили питання відновлення та ремонту автомобільних шляхів, які ведуть до музею.

Директорка ОКЗ «Національний літературно-меморіальний музей Г.С. Сковороди» Наталія Мицай також наголосила на необхідності реставрації приміщень музею, зокрема - дерев’яної комори та контори керівника. Крім того, передбачається створення нової музейної експозиції. До її оформлення запросили фахівців державної академії дизайну та мистецтв, науковці з ХНУ імені В.Н. Каразіна та ХНПУ імені Г.С. Сковороди будуть готувати відповідні науково-освітні заходи.

«У період підготовки до ювілею поставлені завдання зі створення нового музейного простору, який займає 18 га. Зокрема, ми працюємо з благодійниками, щоб на території музею встановити фонтан Сковороди «Нерівна всім рівність», що є символом філософа», - відзначила директорка музею.

Заступник голови ХОДА запевнив учасників наради, що при формуванні видатків на 2021 рік питання з підготовки відзначення 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди розглядатимуться в пріоритеті. 

Важливо відначити, що в постанові Верховної Ради України від 4 листопада 2020 року серед плану заходів щодо відзначення 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди передбачено створення сучасної матеріально-технічної бази нашого університету.

Campus LifeІм'я великого українського філософа, поета і народного просвітителя Г.С.Сковороди в офіційній назві нашого університету.