Звернення колективу ХНПУ імені Г.С. Сковороди до всіх українців: Допоможімо відновити Музей Григорія Сковороди!

Світ ловив мене, та не спіймав! Ці слова титульного філософа нашої нації вже третє століття є символічними для України. Хіба можна спіймати волю, зламати сильний дух, заборонити незалежність? Ні! Ніколи!

Але можна зруйнувати міста, села, будинки, школи, музеї, спрямовуючи на них крилаті ракети точного влучення. Як це сталося з Національним літературно-меморіальним музеєм Григорія Сковороди — українською духовною меккою, відомою далеко за межами нашої країни. Уночі 7 травня 2022 року цинічний ракетний удар прийшовся на садибу Ковалинських, влучивши в головний корпус музею — пам’ятник архітектури ХVIII століття, будинок, де свого часу жив і відійшов у вічність Григорій Сковорода. Для всіх українців, і найбільше для освітян Харківського сковородинівського університету це був шок, удар у найболючіше — духовну свободу української нації, маніфестовану Філософом у віршах і трактатах.

Але недаремним був і є життєвий поступ Сковороди, який ходив українськими землями, сіючи зерна найвищих цінностей — волі, знань, любові. Вони проросли, і кожен українець має в серці те, що не здолає ніколи жодний ворог — ми вільні духом, ми міцні своїм гуртом, ми сильні своєю любов’ю до України. Тому ми відбудуємо наші міста й відродимо наші святині. Разом. Гуртом. Усім українським родом. Інакше бути не може.

Колектив ХНПУ імені Г.С. Сковороди звертається до всіх українців: Допоможімо відновити Музей Григорія Сковороди, повернути його в скарбницю національних духовних центрів. Це буде нашою відповіддю ворогу: нас не здолати, не вбити, не знищити!

«Ми обов’язково маємо перемогти це зло, щоби далі жити, любити й займатися сродною для себе працею», — ці слова випускника Сковородинівського університету, відомого світові письменника Сергія Жадана стали моральним імперативом сьогодення: сила світла й любові переможе темінь і війну! «Хіба не любов усе єднає, будує, творить, подібно до того, як ворожість руйнує?» — сказав свого часу любомудр Григорій Сковорода, якому відкрилося багато істин Божого світу.

Тож гуртуймося в цій силі любові! Музею Сковороди — бути!

 

UA868201720314231004301034643
ГУДКСУ в Харківській області
МФО 820172
ЄДРПОУ 02220912
Благодійні внески на розвиток музею ОКЗ Національний літературно меморіальний музей Г.С.Сковороди
Мицай Наталія Іванівна, директор
+380994704818
+380971705324

 

 

 

 


 

 


 

 

Campus LifeІм'я великого українського філософа, поета і народного просвітителя Г.С.Сковороди в офіційній назві нашого університету.