Щербак Ірина Миколаївна

Щербак Ірина Миколаївна
кандидат педагогічних наук,
доцент кафедри здоров’я людини,
реабілітології і спеціальної психології.

 ОСВІТА ТА НАУКОВА ПІДГОТОВКА

 З 1997 по 2002 рр. навчалася на природничому факультеті Харківського державного педагогічного університету імені Г. С. Сковороди за спеціальністю “Педагогіка і методика середньої освіти. Біологія”, після закінчення якого отримала диплом з відзнакою та кваліфікацію вчителя біології і валеології.

З 2002 по 2005 рр. навчалася в аспірантурі при ХНПУ імені Г. С. Сковороди.

У 2014 р. захистила кандидатську дисертацію за темою “Підготовка майбутніх вчителів природничих спеціальностей до створення еколого-орієнтованого освітнього середовища в загальноосвітній школі” зі спеціальності 13.00.04 – теорія і методика професійної освіти та отримала науковий ступінь кандидата педагогічних наук (науковий керівник – д.п.н., проф. Бойчук Ю.Д.).

ПРОФЕСІЙНА КАР’ЄРА

У 2001-2002 рр. працювала вчителем біології ЗОШ І-ІІІ ступенів № 3 з поглибленим вивченням іноземної мови м. Харкова.
З 2005 р. по 2011 – викладач кафедри валеології.
З 2011 р. по 2015 р. – старший викладач кафедри здоров’я людини та корекційної освіти.
З 2015 р. по по теперішній час – доцент кафедри здоров’я людини та корекційної освіти; з 2017 р. кафедри спеціальної, інклюзивної і здоров’язбережувальної освіти; з 2019 р. кафедри здоров’я людини, реабілітології і спеціальної психології.

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНА РОБОТА

Викладає курси: “Безпека існування людини в навколишньому середовищі” (“Валеологія”), “Загальна теорія здоров’я”, “Основи репродуктивного здоров’я і планування сім’ї”, “Методика навчання основ здоров’я”, “Основи валеологічного моніторингу та діагностика здоров’я”, “Діагностика і моніторинг рівня здоров’я”,  ”Соціальне і духовне здоров’я”, “Основи медичних знань і гігієни та основи раціонального харчування”, “Основи раціонального харчування”, “Здоров’язбережувальні педагогічні технології”, “Здоров’язбережувальні технології у роботі з дітьми з особливими освітніми потребами”, “Шкільна гігієна”, “Екологічна валеологія з основами екології людини”, «Здоров‘язбережувальні технології в спеціальній та інклюзивній освіті» .

Керує магістерськими роботами, курсовими роботами, методист педагогічної практики. Керує дисертаційним дослідженням. 

У 2016 р. приймала активну участь у підготовці ліцензійних документів зі спеціальності 014 Середня освіта (Здоров’я людини), у 2018 р. зі спеціальності 016 Спеціальна освіта.

НАУКОВА ДІЯЛЬНІСТЬ

Наукові інтереси – теоретико-методичні аспекти валеологічної та екологічної підготовки майбутнього вчителя; формування здорового способу життя учнівської та студентської молоді; створення еколого-орієнтованого та здоров’язбережувального освітнього середовища; моніторинг стану здоров’я студентської молоді.
Була керівником більше ніж 108 студентських наукових робіт, результати яких були опубліковані на конференціях різних рівнів.
Має більше ніж 87 наукових та навчально-методичних праць, серед яких 1 монографія, 1 посібник, 4 методичних рекомендацій, фахові статті та тези на  конференціях різних рівнів.
Неодноразово виступала опонентом дисертаційних досліджень з педагогічних наук.
Має патент на корисну модель “Спосіб лікування експериментальної  опікової хвороби” № 6151 заявка № 20041008252 // Бюлетень № 4 від 15.04.2005 р.
2020-2021 рр. –  сертифікована участь в закордонних конференціях “Open Science: Interesting Events for 2020”, США (Чикаго); “Recent Trend in Science and Technology”, Швеція (Стокгольм); Science and Technology”, Великобританія (Манчестер); Innovation in Science and Technology”, США (Бостон).

ГРОМАДСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ

З 2009 р. приймала активну участь у підготовці та проведенні загальноуніверситетських валеологічних акцій, присвячених Міжнародному Дню боротьби зі СНІДом (1 грудня) та Міжнародному Дню Здоров’я
(7 квітня).
З 2011р. по 2019 р. член профспілкового комітету профспілкової організації  університету.
З 2015 по 2018 член комісії на захистах МАН секція “Валеологія”.
З 2015 по теперішній час Член жюрі на Обласній олімпіаді з екології.
З 2016 р.  по теперішній час вчений секретар Ради природничого факультету.
З 2018 р. по теперішній час керівник студентського наукового гуртка “Валеоклуб”.
2020 рік – секретар виборчої комісії на виборах ректора Харківського національного педагогічного університету імені Г. С. Сковороди
Куратор академічної групи.

ПРОФЕСІЙНИЙ РОЗВИТОК

2016 р. – сертифіковане підвищення кваліфікації ХНУ імені В. Н. Каразіна на кафедрі валеології.
2018 р. – сертифіковане стажування  ХНУ імені В. Н. Каразіна на кафедрі охорони праці та безпеки життєдіяльності.
2020 р. – сертифіковане міжнародне стажування на базі університету  Collegium Civitas у місті Варшава (Польща) “Інтернаціоналізація вищої освіти. Організація навчального процесу та інноваційні методи навчання у вищих навчальних закладах Польщі”.
2020 р. – сертифікат з володіння англійською мовою на рівні В2 ХНУ імені В. Н. Каразіна.
2021 р. – участь у форумі навчального центру Ізраїльської агенції міжнародного співробітництва у галузі розвитку Міністерства закордонних справ Держави Ізраїль MASHAV “CARMEL” м. Хайфа (Ізраїль) “Advancing Leadership Skills to Women” (“Прогресивні навички жіночого лідерства”).
2021 р. – сертифікована участь в XVIII Міжнародній школі-семінар “Сучасні педагогічні технології в освіті” НТУ “Харківський політехнічний університет” із залученням провідних установ Чехії та Великобританії.

НАГОРОДИ І ВІДЗНАКИ

У 2002 р. – Сковородинівський стипендіат.
У 2007 р. була переможцем другого обласного конкурсу “Найкращий молодий науковець Харківщини” за напрямком: “Хімія та біологія”.

 

Профіль у Google Академії

ORCID


Campus LifeІм'я великого українського філософа, поета і народного просвітителя Г.С.Сковороди в офіційній назві нашого університету.