Силаєв Олександр Сергійович

Силаєв Олександр Сергійович,

доктор філологічних наук, професор,

професор кафедри зарубіжної літератури та слов’янських мов

ХНПУ ім. Г.С. Сковороди

  ОСВІТА ТА НАУКОВА ПІДГОТОВКА 

З 1969 по 1973 рр. навчався на філологічному факультеті Харківського державного педагогічного інституту ім. Г.С. Сковороди за спеціальністю «Російська мова та література», після закінчення якого отримав диплом з відзнакою та кваліфікацію вчителя російської мови та літератури.
З 1982 по 1986 рр. навчався в заочній аспірантурі.
У 1989 році захистив дисертацію та отримав науковий ступінь кандидата філологічних наук зі спеціальності «Російська література».
Вчене звання доцента отримав у 1991 р.
З 1992 по 1995 рр. проходив наукову підготовку в докторантурі.
У 1996 році захистив дисертацію та отримав науковий ступінь доктора філологічних наук зі спеціальності «Російська література».
Вчене звання професора отримав у 2002 році.

  ПРОФЕСІЙНА КАРʼЄРА

З 1981 по 1989 рр. – викладач кафедри російської та зарубіжної літератури ХДПІ ім. Г.С.Сковороди.
З 1989 по 1996 рр. – доцент кафедри російської та зарубіжної літератури ХНПУ ім. Г.С.Сковороди.
З 1996 р. по теперішній час – професор кафедри зарубіжної літератури та слов’янських мов.

  НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНА РОБОТА  

За час роботи в університеті викладав різні навчальні дисципліни, зокрема: «Історія російської радянської літератури», «Історія російської літератури кінця ХІХ – початку ХХ ст. (Срібна доба)», «Історія російської літератури ХХ ст.», «Новітні художні тенденції і сучасний літературний процес», «Вступ до літературознавства».

Керував спецкурсами та спецсемінарами «Нобелівська премія з літератури: історія і  сучасність», «Література російського зарубіжжя: творчі портрети й долі», «Актуальні проблеми творчої спадщини М.А. Булгакова», «Актуальні проблеми сучасної російської літератури».

  НАУКОВО-ДОСЛІДНА ДІЯЛЬНІСТЬ   

Наукові інтереси – російська література кінця ХIХ - ХХ століть; методологічні аспекти викладання літературознавчих дисциплін у ЗОШ та ВНЗ; проблеми творчої спадщини А.П. Чехова, І.О. Буніна, М.А. Булгакова, А.П. Платонова, І.Г. Еренбурга, К.О. Федіна та ін. російських письменників; творчі портрети й долі літератури російського зарубіжжя; літературний процес сучасності.

1990 – 2018 рр. – член спеціалізованої вченої ради по захисту кандидатських і докторських дисертацій з  історії російської та української літератур. 

2003 – 2009 рр. – голова спеціалізованої вченої ради по захисту кандидатських  дисертацій з філологічних наук.

З 1997 до 2019 р. – член редакційної колегії наукового видання «Наукові записки Харківського національного педагогічного університету ім. Г.С. Сковороди. Літературознавство».

З 2014 до 2019 р. – член міжнародної наукової ради наукового видання «Наукові праці Кам’янець-Подільського національного університету ім. Івана Огієнка. Філологічні науки».

Має біля 100 наукових та навчально-методичних праць, серед яких монографії,     навчальні посібники, навчально-методичні рекомендації, наукові статті, тези доповідей на міжнародних і всеукраїнських науково-практичних конференціях.

         Під керівництвом О.С. Силаєва захищено 6 кандидатських дисертацій.

  НАГОРОДИ І ВІДЗНАКИ  

      2007 р. – «Людина року ХНПУ ім. Г.С. Сковороди» за показниками навчальної, виховної та громадської роботи.

  ПРОФЕСІЙНИЙ РОЗВИТОК  

Підвищення кваліфікації на кафедрі інформатики ХНПУ імені Г.С. Сковороди без відриву від виробництва 2010 р.

Сертифіковане підвищення кваліфікації на кафедрі інформаційних технологій ХНПУ імені Г.С. Сковороди без відриву від виробництва 2016 р.

 

Профіль  у Google Академії

Оrcid

e-mail:  silaev-52@ukr.net

 


Campus LifeІм'я великого українського філософа, поета і народного просвітителя Г.С.Сковороди в офіційній назві нашого університету.