Історія кафедри здоров’я людини, реабілітології і спеціальної психології

Матеріально-технічне забезпечення кафедри спеціальної педагогіки і кафедри здоров'я людини, реабілітології і спеціальної психології:

Своїми витоками кафедра здоров’я людини, реабілітології і спеціальної психології пов’язана з циклами цивільної оборони і медичної підготовки студентів І-ІІ курсів. Вони були створені з 1961 року в усіх педагогічних та інших гуманітарних вищих навчальних закладах країни на основі наказу Міністерства вищої освіти СРСР. 

Їх основним завданням було навчання студенток як медичних сестер для цивільної оборони. Така підготовка спрямовувалася до оволодіння знаннями і вміннями надання медичної допомоги ураженим та хворим в умовах застосування зброї масового ураження та виникнення надзвичайних ситуацій.

З 1962 року згідно з наказом ректора цикл цивільної оборони і медичної підготовки почав функціонувати на базі кафедри анатомії та фізіології людини (зав. кафедри – доктор медичних наук, професор Сінельніков Р.Я.). З 1965 року цикл перейменований в курс цивільної оборони і медичної підготовки. Юнаки відвідували заняття з цивільної оборони, дівчата проходили медичну підготовку. Заняття з медичної підготовки проводилися на клінічних базах м. Харкова. Студентки після дворічної медичної підготовки складали державний іспит і отримували свідоцтво медичної сестри запасу й ставали на обов’язковий військовий облік.

З 1962 по 1973 роки курс очолював кандидат медичних наук Пісаревський Ю.І.

З 1969 по 1972 роки у рамках курсу медичної підготовки існувала практика підготовки інструкторів з лікувальної фізкультури. Практичні заняття проводилися на базі військового госпіталю, фізкультурного диспансеру та міської дитячої поліклініки № 10.

У 1977 році Наказом Міністерства освіти УРСР курс цивільної оборони і медичної підготовки перейменований в кафедру цивільної оборони і медичної підготовки (начальник кафедри - доцент Поляков В.П.).

За період з 1962 по 1990 роки кафедра підготувала понад 15 тисяч дипломованих медичних сестер, 107 інструкторів лікувальної фізкультури.

З 1982 до 1990 років кафедру очолював полковник медичної служби, кандидат медичних наук, доцент Сірак Д.Л., у штаті кафедри було два професори – доктор фармацевтичних наук Сухомлинов О.К. та доктор медичних наук Халєєва Л.Д., 8 кандидатів медичних наук, доцентів – Сірак Д.Л., Посипай Л.С., Тернова Л.О., Дика О.М., Данильченко С.І., Жук В.В., Калмикова Г.С., Куликова А.І.; 5 кандидатів медичних наук, старших викладачів – Коцько М.І., Дворцевой В.К., Білоусова Л.В., Живолуп Р.П., Сорокіна О.М. та два полковники медичної служби у відставці – Крамаренко В.Ф. і Мерзлікін М.Д.

Кафедра продовжувала здійснювати підготовку медичних сестер до надання медичної допомоги ураженим і потерпілим в умовах виникнення осередків масового ураження, догляду за хворими. Програма медичної підготовки передбачала також формування медико-педагогічного світогляду майбутнього вчителя, його підготовку до викладання в школі основ медико-санітарних знань, практичної діяльності зі збереження здоров’я дітей і підлітків у навчально-виховному процесі. З 1990 року програма медичної підготовки отримала нову назву “Основи медичних знань і охорона здоров’я дітей”, яка надалі викладалася на кафедрі анатомії та фізіології людини.

Друга половина 90-х років ХХ століття стала періодом найбільш катастрофічного погіршення екологічного стану навколишнього середовища, наростання депопуляційних процесів, що негативно вплинуло на здоров’я населення. У відповідь на цей виклик відбувається інтенсивне становлення валеології – нової інтегрованої науки, яка вивчає закономірності, способи і механізми формування здоров’я.

У зв’язку з необхідністю розв'язання проблем відновлення, збереження та розвитку здоров’я людини, уведення до навчальних планів усіх спеціальностей нормативної дисципліни “Валеологія” та фахової підготовки майбутніх учителів біології та валеології, у квітні 1996 року на природничому факультеті була створена кафедра валеології. 

З 1996 по 2001 роки завідувачем кафедри була доктор медичних наук, професор Кривич І.П.

 з 2001 по 2009 роки – очолює кафедру доктор біологічних наук, професор Субота Н.П. 

У різні часи на кафедрі працювали кандидати медичних наук, доценти Білоусова Л.В., Данильченко С.І., Калмикова Г.С., Ріяко І.І., Тернова Л.О.; старший викладач Романова Н.Й.; викладачі Бондаренко О.В., Кожевнікова О.В., Коц С.М.; завідувач кабінету Калмикова Т.В.; лаборант Павлова Л.О.

З 2009 до 2018 року кафедру очолював доктор педагогічних наук, професор Бойчук Ю.Д.

З 2010 року кафедру перейменовано в кафедру здоров’я людини та корекційної освіти. У різні часи на кафедрі працювали: канд. мед. наук, доц. Л.В. Білоусова, С.І. Данильченко, Г.С. Калмикова, І.І. Ріяко, Л.О. Тернова;  канд. пед. наук О.С. Бородіна ст. викл. К.І. Васильєва, Н.Й. Романова, Н.П. Хребтова; викл. О.В. Бондаренко, О.В. Кожевнікова, С.М. Коц, О.М. Потамошнєва, лаборант Л.О. Павлова, зав. кабінету Т.В. Калмикова, Л.П. Файфер, С.М. Борщова. 

У 2017 кафедру перейменовано в кафедру спеціальної, інклюзивної і здоров’язбережувальної освіти.

З вересня 2018 по вересень 2019 р. кафедру очолювала к. пед. наук, доцент Туренко Н. М.

Станом на 2019 рік на кафедрі працювало 13 штатних викладачів – докт. пед. наук, проф., академік НАПН України, заслужений працівник народної освіти України, В.І. Бондар, докт. пед. наук, проф., проректор з наукової роботи Ю.Д. Бойчук; канд. біол. наук, доц. А.І. Галій, П.П. Пашинський; канд. пед. наук, доц. Н.М. Голуб, В.В. Золотоверх, І.М. Щербак, Н.М. Туренко, Н.М. Сінопальнікова, О.А. Міщенко; канд. психол. наук, доц. В.Є. Коваленко, ст. викл. Н.О. Козачек, викл. М.І. Райчук; ст. лаборанти І.В. Редькіна, І.В. Єсікова.

До теперішнього часу кафедра забезпечує підготовку студентів за спеціальностями: 014 Середня освіта (здоровʼя людини); 014 Середня освіта (біологія, здоров’я людини); 016 Спеціальна освіта. 

У звʼязку з розширенням набору студентів на спеціальність 016. Спеціальна освіта, запровадженням нових освітніх програм і збільшенням обсягу науково-педагогічної роботи у вересні 2019 року кафедру було реорганізовано і на її базі створено дві самостійні кафедри – спеціальної педагогіки (зав. кафедри – канд. пед. наук, доц. Н.М. Голуб) та кафедру здоровʼя людини, реабілітології і спеціальної психології (зав. кафедри – канд. психол. наук, доц. В.Є. Коваленко).

З вересня 2019 року по вересень 2020 року кафедра здоровʼя людини, реабілітології і спеціальної психології розвивалась під керівництвом кандидата психологічних наук, доцента В.Є. Коваленко, яка стала гарантом Освітньої програми «Олігофренопедагогіка» і було розпочато набір на цю спеціальність за двома освітніми рівнями: бакалаврським та магістерським. 

Після вступу Коваленко Вікторії Євгенівни до докторантури, кафедру очолила кандидат біологічних наук, доцент А.І. Галій.

З березня 2021 року Галій Аллу Іванівну було затверджено, за проходженням конкурсу, на посаду завідувача кафедри, яка очолює кафедру до теперішнього часу.

За цей час було підготовлено Освітню програму «Біологія та здоров’я людини, практична психологія», за якою проводиться набір з 2021 р. Таким чином, кафедра розвивається за двома напрямами: здоров’язбережувальним, кафедра відповідальна за цикл викладання освітніх компонентів з питань здоров’язбереження і спеціальної освіти, де є випусковою зі спеціальності 016.02 «Олігофренопедагогіка».

Станом на 2023 рік на кафедрі працює 9 штатних викладачів: доктор педагогічних наук, професор Казачінер О.С., доктор психол. наук, професор Бацилєва О.В., доктор біологічних наук Гончаренко М.С., завідувач кафедри канд. біол. наук, доцент А.І. Галій, канд. біол. наук, доцент П.П. Пашинський, канд. пед. наук, доц. І.М. Щербак, Л.В. Дрожик, Н.В. Науменко, к.м.н., доцент кафедри здоровʼя людини, реабілітології і спеціальної психології Луценко О.В.; ст. лаборанти І.В. Редькіна, Н.М. Костіна.


 

В.о. завідувача кафедри
Дрожик Людмила Володимирівна

Campus LifeІм'я великого українського філософа, поета і народного просвітителя Г.С.Сковороди в офіційній назві нашого університету.