Акція протесту профспілок України: Європейським цінам – європейську зарплату!

Десятки тисяч представників різних професій, профспілкових організацій, громадян зібралися 6 липня 2016 року у Києві на Всеукраїнський марш протесту та мітинги біля Уряду і Верховної Ради України у зв’язку із шоковим підвищенням ціни на газ і комунальні тарифи.

У акції взяли участь члени від всеукраїнських профспілок, які представляють трудові колективи з усієї України, серед них – майже сім тисяч освітян, включаючи і представників від профкому нашого університету. Учасники Всеукраїнського маршу протесту – представники профспілкових організацій і трудових колективів України, від імені 8 мільйонів працюючих, ветеранів праці, студентства, у резолюції, висловили категоричний протест у зв’язку із шоковим підвищенням ціни на природний газ, електроенергію, яке спричинило двократне зростання тарифів на житлово-комунальні послуги для населення, що поставило більшість сімей на межу виживання.

Учасники маршу двома колонами мирною ходою пройшли від парку ім. Т.Г. Шевченка і парку Слави до Кабінету міністрів України та Верховної Ради України. Масова акція протесту відбувалася на заклик та вимогу членів профспілок, всіх людей праці та згідно з рішенням, прийнятим 23 червня на засіданні Ради Федерації профспілок Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий наголосив на тому, що у ситуації, яка слалася в країні, мова йде не тільки про зниження цін та тарифів, але, в першу чергу, про підвищення рівня зарплат та соціальних стандартів. Як варіант пом’якшення цінового удару через зростання доходів населення, зокрема, підвищення мінімальної зарплати, пенсії та приведення їх у відповідальність до закону про прожитковий мінімум – тобто потрібно вдвічі підвищити мінімальні соціальні стандарти, щоб не допустити зниження життєвого рівня.

Профспілки пропонують інший, комбінований варіант вирішення цього питання – часткове підвищення зарплати і одночасне зменшення ціни на газ.

Головне гасло під яким пройшов марш – «ЄВРОПЕЙСЬКИМ ЦІНАМ – ЄВРОПЕЙСЬКУ ЗАРПЛАТУ!».

Вимоги учасників профспілкового маршу:

  • Від Уряду невідкладно провести реформу оплати праці.
  • Встановити з 1 жовтня гарантовану державою мінімальну зарплату на економічно обґрунтованому рівні прожиткового мінімуму 3067 грн, відповідно підняти пенсії та стипендії.
  • Від власників підприємств – підвищити з 1 липня ц.р. зарплату працівникам не менше ніж на 15% за рахунок отриманої економії від зниження державою удвічі єдиного соціального внеску.
  • Від народних депутатів невідкладно заслухати звіт Уряду з питань цінової політики і соціального захисту, прийняти рішення на убезпечення простих людей від зубожіння.

Переговорна група на чолі з Головою ФПУ Григорієм Осовим вирушила на зустріч з Прем’єр-Міністром України Володимиром Гройсманом.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман провів плідну зустріч із керівництвом Федерації профспілок України. Як стало відомо, під час зустрічі «знайшли спільну мову», повідомляє прес-секретар прем’єра Дмитро Столярчук. Після зустрічі, В. Гройсман доручив Міністерству соціальної політики врахувати пропозиції профспілок у проекті генеральної тарифної угоди між урядом і профспілками. Прем’єр-міністр також додав, що уряд не піде популістським шляхом підвищення виплат громадянам, якщо ці кошти нічим не підкріплені, а також буде докладати зусиль, щоб зарплата вийшла з тіні, а система пенсій була ефективною.

«Ми повинні сьогодні реформувати систему розрахунку зарплати, щоб вона була актуальна тій роботі, яка виконується, і ми будемо це робити разом, в тому числі разом з профспілками», – зазначив Прем’єр-міністр під час засідання Кабінету Міністрів.

До мітингувальників під стінами ВРУ також вийшли лідери депутатських фракцій, зокрема лідер фракції РПЛ Олег Ляшко, який вимагає «зупинити тарифний геноцид». Після цього, Верховна Рада домоглася створення робочої групи для аналізу ціноутворення на газ.

Учасники Всеукраїнського маршу протесту затвердили текст Резолюції та вручили її, а також зібрані підписи проти підвищення тарифів представникам Кабінету Міністрів та Верховної Ради України. В резолюції, виголошеній під час мітингу на площі Конституції перед парламентом, представники профспілкових організацій повідомили про наміри організувати всеукраїнський страйк у разі невиконання їхніх вимог згідно з гарантіями, закріпленими статтею 44 Конституції України.

Campus LifeІм'я великого українського філософа, поета і народного просвітителя Г.С.Сковороди в офіційній назві нашого університету.