Круглий стіл "Афганська війна"

13 лютого на історичному факультеті ХНПУ імені Г.С. Сковороди був проведений круглий стіл «Афганська війна (1979-1989) ‒ жива пам’ять» до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав і 31-ї річниці виведення радянських військ із ДРА. У заході взяли участь голова Харківської обласної спілки ветеранів Афганістану Володимир Миколайович Рижков (нагороджений Орденом «За мужність» ІІІ ступеня, медаллю «За відвагу») і його радник Олександр Романович Кривошей, який проходив військову службу інструктором санітарно-медичної служби у взводі ПДВ, врятував 95 людських життів (нагороджений двома Орденами Червоної Зірки і Орденом Червоного Прапора). З доповіддю «Афганська війна 1979‒1989 рр.: міжнародна реакція на радянську інтервенцію до Афганістану» виступив студент 5 курсу Євген Воронін.
Круглий стіл проходив у форматі вільного спілкування. Учасники бойових дій ділилися своїми спогадами і враженнями про війну і місце людини на війні. Найбільший інтерес аудиторії викликали оцінки причин введення ОКРВ наприкінці грудня 1979 р. до ДРА; розповіді про участь підрозділів повітряно-десантних військ і прикордонних загонів у військових операціях, явище «афганського синдрому» і відсутність психологічної підтримки в СРСР для адаптації колишніх військовиків до мирного життя; героїчні вчинки і доля пересічної людини на війні. Дискутувалися питання ролі зовнішнього фактору в громадянських війнах і необхідність застосування дипломатичних засобів для вирішення конфліктів.
Щира подяка зо організацію та проведення заходу декану історичного факультету доц. Мірошніченко С.В., координатору з наукової роботи доц. Луценко М.В., модератору заходу доц. кафедри всесвітньої історії Л.М. Ямпольській, студенту 5 курсу Є. Вороніну та активній студентській аудиторії.

Campus LifeІм'я великого українського філософа, поета і народного просвітителя Г.С.Сковороди в офіційній назві нашого університету.