Круглий стіл: «Гармонія і хаос: єдність чи конфлікт»

21 травня 2019 року в Харківському педагогічному національному університеті імені Г. С. Сковороди у межах «Дня науки» кафедра світової літератури проведено круглий стіл: «Гармонія і хаос: єдність чи конфлікт», в якому поєдналися міждисциплінарні дослідження із архітектури, юриспруденції, психології, соціології, історії, мови, літератури.

Засновники круглого столу «Гармонія і хаос: єдність чи конфлікт»:

  • І.Ф. Прокопенко, ректор ХПНУ імені Г.С. Сковороди, доктор педагогічних наук, академік НАПН України,
  • Ю.Д. Бойчук, проректор з наукової роботи ХПНУ імені Г.С. Сковороди, доктор педагогічних наук, професор (голова),
  • С.К. Криворучко, науковий  керівник конференц-проекту, доктор філологічних наук, професор кафедри світової літератури ХПНУ імені Г.С. Сковороди.

Роботу круглого столу відкрив С.С. Зуб, проректор із іноваційної діяльності та перспективи розвитку ХПНУ імені Г.С. Сковороди.

Обговорювалася еволюція від Античності до поч. ХХІ ст. естетичної категорії «гармонія» та осмислювався «хаос» як децентрована структура або різома, що є важливим для сучасної науки. У розумінні суті «конфлікту» привернуто увагу до впливу східної традиції, що формує в культурі уявлення про «єдність» у конфлікті. Цей підхід відкрив різноманітні інтерпретації, що змінюють уявлення про сталі смисли в літературі, мові, кіно, спільноті, юриспруденції, архітектурі, та намітив перспективи.

Зустріч стала можливістю поділитися науковими відкриттями, ознайомитись із невідомим, а головне залучити молодь – нашу гордість та майбутнє, наших студентів та аспірантів.

У роботі взяли участь 56 науковців із України, Вірменії та Китаю, що представили 20 університетів.

Із них – 18 докторів наук, 25 кандидатів наук, старші викладачі і викладачі (4), 8 аспірантів. Іноземні колеги долучилися із Китаю м. Лоян, українські дослідники із Бахмута, Івано-Франківська, Кам’янець-Подільського, Київа, Львову, Одеси, Полтави, Харківських університетів:

  • Харківської державної академії фізичної культури,
  • Харківський національний університет внутрішніх справ,
  • Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди,
  • Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова,
  • Харківський національний медичний університет,
  • Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна,
  • Харківський національний юридичний університет ім. Ярослава Мудрого.

Більше світлин

Campus LifeІм'я великого українського філософа, поета і народного просвітителя Г.С.Сковороди в офіційній назві нашого університету.