НІ - продажу Курязької колонії!!! Лист-звернення педагогічної громадськості України

Президентові України
Верховній Раді України
Урядові України
Міністерству юстиції України
Державній пенітенціарній службі України
Харківській обласній державній адміністрації

 

ЧИ  ВАРТО  ТОРГУВАТИ 
НАЦІОНАЛЬНИМИ  СВЯТИНЯМИ?!

Відповідно до наказу Міністерства юстиції України від 13 липня 2020 року № 2398/5 «Про оптимізацію діяльності установ виконання покарань», на 17.03.2022 заплановано аукціон із приватизації ДУ «Курязька виховна колонія імені А. С. Макаренка».

У заявленому лоті виставлено 58 об’єктів нерухомості на земельній ділянці 9,5470 га, за адресою: с. Подвірки, вул. Макаренка, 1, Дергачівський р-н, Харківська обл. Вартість об’єкту 44.613.584 грн. Охочі запрошуються до участі у торгах за посиланням: https://prozorro.sale/planning/ UA-LR-SSP-2022-02-16-000004-1.

Зазначимо, що колонія знаходиться в кільці окружної дороги м. Харкова (поруч із перетином із держаною автотрасою Київ – Харків із боку Полтави) та є всесвітньо відомим культурним об’єктом і гордістю української та світової педагогіки.

Всесвітня слава цієї колонії зафіксована в бестселері Антона Макаренка «Педагогічна поема», що вперше був виданий трьома частинами у 1933-1935 рр., пізніше перекладений 40 іноземними мовами. Книга закінчується порятунком Куряжу завдяки переводу до нього Полтавської дитячої трудової колонії імені М. Горького…

Сьогодні настав час рятувати Куряж вдруге – тепер уже всім миром.

У 1988 році до 100-річчя від дня народження А.С. Макаренка (1888-1939) – видатного педагога, визнаного світовою культурною спільнотою як одного з теоретиків, який встановив напрям  розвитку педагогіки ХХ століття, – перед входом у Курязьку колонію споруджено один із знакових педагогічних музеїв світу – Центр-музей Антона Макаренка (в архітектурному стилі «модерн») і чудовий меморіальний комплекс-пам’ятник колоністам.

На території самої колонії встановлено два символічних щодо «Педагогічної поеми» знаки: пам’ятник Макаренку і Горькому, який листувався з колективом і відвідував колонію, а також пам’ятник М. Горькому (перенесений раніше з центра м. Харкова).

Відмітимо, жодна колонія України такої потужної культурно-меморіальної інфраструктури не має.

1988 рік ЮНЕСКО був визнаний Роком Макаренка, а проведений світовий рейтинг найвизначніших педагогів ХХ століття назвав його ім’я серед четвірки – Д. Дьюї, Г. Кершенштейнер, А. Макаренко, М. Монтесорі), а 12 років по тому –  на перетині 2-го і 3-го тисячоліть, у рейтингу ЮНЕСКО, Макаренко –  знову посідає почесне місце у трійці кращих педагогів світу 2-го тисячоліття (Я. Коменський, Д. Дьюї, А. Макаренко).

Наукові дослідження в світлі ідей А. Макаренка.

9 лютого 1968 року в Марбурзькому університету імені Філіппа (ФРН) була створена лабораторія «Макаренко-реферат» (на чолі з Г. Хіллігом), яка, завдяки дослідженням життя і спадщини видатного українця, стала всесвітньо відомим Науково-дослідним центром макаренкознавства.

У 1991 р. заснована і діє Міжнародна Макаренківська асоціація, яку очолювали відомі вчені: М. Ярмаченко, І. Зязюн, Г. Хілліг (Німеччина), Т. Корабльова (РФ); сьогодні її очолює Н. Січіліані де Куміс (Італія). У 2001 році утворена Українська асоціація Антона Макаренка, яку очолювали академік І. Зязюн, В. Пащенко, М. Степаненко, з 2021 р. її президентом стала член-кореспондент НАПН України М. Гриньова.

Отже, педагогічна громадськість України звертається до всіх небайдужих людей Світу, до Президента, Верховної Ради, Уряду України до Харківської обласної держадміністрації з наступним:

1)  по-перше, якщо ми справжні патріоти України, яких шанує не тільки світ, а й ми поважаємо самих себе, коли вже й оптимізувати пенітенціарну систему доводиться розпродажем із молотка частки дитячих колоній, тоді –

наполягаємо відтермінувати продаж Курязької колонії імені А. С. Макаренка і виставити її на торги тільки після остаточного подолання дитячої злочинності – як останню колонію України.

На базі колонії до імені Макаренка повернути його демократичну трудову педагогіку і створити в Куряжі – педагогічний Ієрусалим / Мекку української та світової пенітенціарних систем – як би цей заклад не називався: колонія, центр, комплекс, комуна тощо. Адже за останні роки кількість неповнолітніх злочинців в Україні коливається в межах 55000-60000 осіб, а частка тяжких злочинів, на жаль, збільшується. Зникла і безрецидивність, якої досягала демократично-трудова система Макаренка.

Силами харківських макаренкознавців, представників інших міст України створити Харківську науково-дослідну лабораторію Макаренка, яка б займалася вивченням його спадщини, науковими психолого-педагогічними дослідженнями з її творчого впровадження з урахуванням сучасних умов та просвітницькою діяльністю. З урахуванням унікальності Харкова, бо саме це прекрасне місто має ще одну акмеологічну вершину макаренківської педагогіки – Харківську дитячу трудову комуну ФЕД (сьогодні  – Науково-виробнича корпорація ФЕД, але, на жаль, без дітей);

2) по-друге, якщо не знайдеться політичної волі реанімувати Курязьку колонію, то слід хоча б урятувати, демонтувати і перевезти на безоплатній основі два пам’ятника, що знаходяться на території колонії:

  • комплексний пам’ятник із скульптурами А. Макаренка та М. Горького передати до експозиції Центру-музею Антона Макаренка (Харківська областьДергачівський район, с. Подвірки, вул. Макаренка, 1), якийрозташований поруч із Курязькою колонією;
  • пам’ятник М. Горькому передати до експозиції Державного музею-заповідника А. С. Макаренка (Полтавська область, Полтавський район, с. Ковалівка, вул. Макаренка, 1).

3) це звернення готувалося до нападу армії РФ на Україну, тому, по-третє, враховуючи неминуче зростання дитячої безпритульності внаслідок післявоєнної гуманітарної катастрофи, – пропонуємо, після повернення до мирного життя, розглянути також можливість перепрофілювання колонії в Курязьку школу-пансіон імені А. С. Макаренка (для дітей, що постраждали від війни).

Сподіваємося на те, що спільно народними силами і владою нам вдасться врятувати Курязьку колонію вдруге, тим самим – і допомогти дітям,  і посилити увагу до постаті Макаренка та України.

Адже Україна, Харків, усі освітяни держави – заслуговують на це!

 

Президент Української асоціації Антона Макаренка,

член-кореспондент НАПН України, доктор педагогічних наук, професор,

ректор Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка 

 

Марина Гриньова

 

Член-кореспондент НАПН України, доктор педагогічних наук, професор,

ректор Харківського національного педагогічного університету імені Г. С. Сковороди

 

Юрій Бойчук

 

Віце-президент Міжнародної Макаренківської асоціації,  

доктор педагогічних наук, професор кафедри педагогічної майстерності

та менеджменту ПНПУ імені В. Г. Короленка

 

Андрій Ткаченко 

 

Завідувач лабораторії В. І. Вернадського під егідою Комісії Вернадського НАН України,

доктор педагогічних наук, професор кафедри педагогіки і психології Міжнародного

гуманітарно-педагогічного інституту «Бейт-Хана» (м. Дніпро)

 

Анатолій Самодрин

 

Почесний дійсний член НАПН України, доктор психологічних наук,

професор, провідний науковий співробітник відділу психології праці

Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України

 

Валентин Рибалка

 

Член правління і співзасновник Міжнародної Макаренківської асоціації,

кандидат психологічних наук, професор,

почесний професор кафедри психології ПНПУ імені В. Г. Короленка 

 

Володимир Моргун

 

Лауреат премії імені А. С. Макаренка, кандидат педагогічних наук,

доцент кафедри педагогіки та психології початкової освіти

Кременчуцького педагогічного коледжу імені А. С. Макаренка

 

Віктор Шакотько

 

Київ –Харків – Дніпро – Полтава – Кременчук

22.02.-5.03.2022

Campus LifeІм'я великого українського філософа, поета і народного просвітителя Г.С.Сковороди в офіційній назві нашого університету.