Обласний етап XII Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка

18 грудня 2021 року на базі ХНПУ імені Г.С. Сковороди відбувся обласний етап XII Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка. Зважаючи на карантинні обмеження, творче змагання довелося пристосувати до дистанційного формату, тож написання робіт провели в онлайн-режимі на платформі ZOOM.

На Конкурс зареєструвалися 82 учасники з 25 вишів і представляли три секції: гуманітарні спеціальності, негуманітарні спеціальності й курсанти ВВНЗ. Приємно відзначити, що виявили бажання взяти участь у конкурсі не лише здобувачі освіти гуманітарного профілю, а й технічного, економічного та ін., а також курсанти військових спеціальностей. У цьому й полягає сила рідної мови, яка об’єднує й зміцнює державу!

З вітальним словом до учасників звернулися: головний спеціаліст відділу науки, вищої та професійної освіти управління освіти і науки Департаменту освіти і науки ХОДА Н.А. Сухорукова, проректорка з наукової, інноваційної і міжнародної діяльності ХНПУ імені Г.С. Сковороди професор С.В. Бережна, декан українського мовно-літературного факультету ім. Г.Ф. Квітки-Основ’яненка професор К.Ю. Голобородько. Голова журі обласного етапу конкурсу доцент Ю.М. Лебеденко представила членів журі та ознайомила конкурсантів з регламентом роботи.

Загалом для студентів і курсантів закладів вищої освіти Міжнародний мовно-літературний конкурс імені Тараса Шевченка проводиться у три етапи: І етап – на рівні закладів вищої освіти, ІІ етап – на обласному рівні, ІІІ етап – на загальнодержавному рівні.

Мета конкурсу – вшанування творчої спадщини Тараса Григоровича Шевченка, виявлення творчо обдарованої молоді, розвитку її потенціалу, виховання у молодого покоління поваги до мови і традицій свого народу, підвищення рівня мовної освіти в Україні.

Цьогоріч учасникам ІІ етапу запропонували написати творчі роботи, що відображають різні аспекти життя, творчості та сучасного вивчення й трактування спадщини Тараса Григоровича Шевченка.

До конкурсантів висувалися такі вимоги: володіння знаннями про літературно-художню й мистецьку спадщину Тараса Шевченка; ерудованість; дотримання норм літературної мови в писемному мовленні; створення оригінальних текстів у формі есе, публіцистичної статті та твору-роздуму.

Із результатами конкурсу можна ознайомитись у поданих нижче протоколах.

Campus LifeІм'я великого українського філософа, поета і народного просвітителя Г.С.Сковороди в офіційній назві нашого університету.