Поїздка здобувачів вищої освіти природничого факультету до Комунального закладу «Куп’янська спеціальна школа» Харківської обласної ради

У межах діяльності Навчально-методичного інклюзивного центру ХНПУ  26 травня 2021 року відбулася поїздка здобувачів першого  (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти 1-5 курсів  природничого факультету спеціальності 016 Спеціальна освіта до  Комунального закладу «Куп’янська спеціальна школа» Харківської обласної  ради. Поїздка була організована докторантом Національного педагогічного  університету імені М.П.Драгоманова, к. психол. н., доцентом кафедри  здоров’я людини, реабілітології і спеціальної психології Коваленко  Вікторією Євгенівною. До цього долучився професорсько-викладацький  склад кафедри здоров’я людини, реабілітології і спеціальної психології та  кафедри спеціальної педагогіки: завідувачі кафедр доц. Галій Алла Іванівна, проф. Перетяга Людмила Євгенівна, д.пед.н., доц. Казачінер Олена  Семенівна, а також директор Харківської обласної станції юних туристів  Редіна Валентина Андріївна. 

На цьому заході були присутні здобувачі-підопічні Навчально методичного інклюзивного центру Скидан Роман, Блінова Тетяна, Шевченко  Ірина, Шевченко Юлія. 

Директор школи Пушкар Наталія Борисівна презентувала здобувачам відеофільм про історію школи, розповіла про особливості роботи з дітьми з  ООП у межах становлення закладу, про проблеми та виклики розвитку та  діяльності спеціальних шкіл.  

Програмою було передбачено екскурсію закладом освіти; представники  адміністрації школи та вчителі показали майстерні, бібліотеку, спортивну залу, ігрові кімнати з корекційно-розвивальним обладнанням, тренажерну залу, музей, а також спеціалізоване обладнання: комп’ютерний клас, класи реабілітації з навчально-корекційним обладнанням, з розвитку мовлення,  роботи практичного психолога, логоритміки, лікувальної фізкультури,  кімнату з сенсорного розвантаження, образотворчого мистецтва, естетики. Також у школі працює фізіотерапевтичний кабінет, у якому учням надаються  необхідні лікувально-профілактичні послуги. На території закладу 

розташовано ігрові майданчики для молодших школярів, футбольне поле зі штучним покриттям, майданчик з вуличними тренажерами.  Крім того, здобувачі вищої освіти з особливими потребами взяли участь  у майстер-класах, які проводили педагоги закладу: «Визначення родючості  ґрунтів своєї місцевості засобами STEM-технологій» (предмет «Трудове  навчання (квітникарство)» (5 клас), «Декорування предметів побуту для  кухні у стилі Прованс «Лавандовий настрій» (Образотворче мистецтво, 8  клас), «Складання ТАН-історій «Україна – моя Батьківщина» (Розвиток  мовлення, 4 клас). 

Підопічні Навчально-методичного інклюзивного центру мали  можливість оцінити рівень підготовки дітей з ООП, ставлення педагогів до  проблем цих дітей, умови, що створені у закладі з метою навчання,  виховання, розвитку та корекції психофізичного розвитку учнів різних  нозологій і майбутньої інтеграції цих дітей у суспільство. 

Здобувачі вищої освіти з особливими потребами, які за фахом стануть  спеціалістами в галузі спеціальної та інклюзивної освіти, набули практичних  професійних знань, умінь та навичок роботи з дітьми з особливостями  психофізичного розвитку.  

Професорсько-викладацький склад та здобувачі вищої освіти щиро  вдячні адміністрації та педагогам закладу за цінний досвід, увагу, турботу та  надані можливості підвищення якості професійної підготовки.  Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю із закладом!

 

Campus LifeІм'я великого українського філософа, поета і народного просвітителя Г.С.Сковороди в офіційній назві нашого університету.