Розширене засідання Виконавчої ради

Протягом останнього місяця Україна переживає найстрашніше випробування за всю свою незалежність – повномасштабну війну з боку Російської Федерації. Наші захисники стійко тримають позиції на всіх рубежах, відстоюючи кожен клаптик рідної землі. Наші волонтери роблять усе можливе і неможливе, аби наблизити нашу перемогу. У свою чергу кожен із нас, в силу своїх можливостей, має тримати освітній фронт.

Тож, не дивлячись на складні умови воєнного стану, в яких вимушено опинилася наша Батьківшина, з 1 квітня в Сковородинівському університеті буде відновлено освітній процес у дистанційному форматі. І як зазначив ректор Юрій Бойчук: «Ми продовжимо виконувати свою головну місію - готувати вчителя, професіонала, громадянина, патріота».

З метою підготовки до поновлення освітнього процесу в ХНПУ імені Г.С. Сковороди, 23 березня 2022 р. відбулося розширене засідання Виконавчої ради у дистанційному форматі.

До онлайн-зустрічі у повному складі долучилися ректорат, керівники структурних підрозділів, завідувачі кафедр та представники всіх факультетів.

Ректор Юрій Бойчук звернувся до університетської спільноти: «Сьогодні ми переживаємо найстрашніші дні в нашій історії. Завдання, які постають перед нами - це вижити, зберегти своє життя, своє здоров’я, свої домівки і звичайно, зберегти наш рідний університет».

Ректор повідомив, що враховуючи безпекову ситуацію, освітній процес буде відбуватися виключно дистанційно, в синхронному та асинхронному форматі (з використанням електронної пошти, месенджерів та ін.) відповідно до визначеного порядку із забезпеченням максимальної доступності матеріалів не лише для лекційних, а й для практичних і лабораторних занять.

З виступу ректора стало відомо, що сковородинівці активно займаються волонтерською діяльністю, вступають до лав Збройних Сил України, територіальної оборони, беруть активну участь в інформаційній війні з фейками та безпринципною пропагандою російського агресора.

«Сьогодні такий час, коли все громадянське суспільство повинне стати на захист нашої Батьківщини і допомогати один одному. Хочеться подякувати кожному сковородинівцю. У найскладніший для країни час завдяки згуртованості та патріотизму ми чинимо гідний спротив російським окупантам»,- зазначив Юрій Дмитрович.

Про освітній процес та організацію завершення другого семестру 2021/2022 навчального року в умовах воєнного стану розповів проректор з науково-навчальної роботи Володимир Борисов.

Стало відомо, що графік освітнього процесу в університеті вже сформовано, разом з тим, розклад навчальних занять може коригуватися на факультетах.

Університет має усі необхідні засоби для забезпечення освітнього процесу з використанням технологій дистанційного навчання і надає доступ до навчально-методичних матеріалів для здобувачів вищої освіти за спеціальностями і освітніми програмами на платформі Moodle.

Володимир Андрійович повідомив про можливість для студентів пройти курс/модуль з будь-якої дисципліни в інших українських та закордонних вишах, які пізніше будуть зараховані в нашому університеті.

Головний бухгалтер університету Олена Кирилович розповіла про фінансово-господарські питання діяльності університету під час воєнного стану. Олена Сергіївна охарактеризувала останні зміни у системі фінансування закладів вищої освіти та шляхи збереження виплат для науково-педагогічних працівників і співробітників університету.

Про здійснення підготовки здобувачів ІІІ освітньо-наукового рівня та про наукову роботу в університеті доповіла проректорка з наукової, інноваційної і міжнародної діяльності Світлана Бережна.

Проректорка повідомила, що відділом аспірантури і докторантури було здійснено моніторинг щодо можливостей аспірантів приступити до навчання, за результатами якого абсолютна більшість засвідчила готовність відновити навчання у дистанційному форматі вже найближчим часом. Всі аспіранти-іноземці виказали бажання продовжити навчання у Сковородинівському університеті та з нетерпінням чекають на закінчення війни і перспективу повернення до мирного Харкова.

Проректорка анонсувала проведення онлайн-зустрічі з координаторами з наукової роботи наступного тижня. Під час якого вона детально розповість про можливість для сковородинівців пройти безкоштовне стажування у закордонних вишах та про зовнішню академічну мобільність в умовах сьогодення.

Світлана Вікторівна щиро подякувала за роботу Жаннеті Козіній та Ілоні Костіковій, за редакцією яких у цьому місяці вийшли нові номери фахових видань університету.

Проректорка наголосила, що наперекір всім труднощам, в університеті продовжується підготовка до 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди.

Проректорка з навчально-виховної роботи Наталія Борисенко розпочала свій виступ із трагічних новин з фронту. Російсько-українська війна назавжди забрала в іншосвіт двох наших випускників. Під час здійснення військових обов’язків загинули Сергій Береза (випускник факультету психології і соціології) та Максим Косинський (випускник факультету фізичного виховання і спорту). Вічна слава і пам’ять захисникам нашої Батьківщини.

Наталія Олексіївна розповіла про ситуацію у гуртожитках, про часткові пошкодження, яких зазнали будівлі гуртожитків під час бомбардування міста. Проректорка щиро подякувала директорці студмістечка університету Тетяні Чернік за її плідну роботу, за цілодобову підтримку студентів у надзвичайно складних умовах війни.

Наталія Олексіївна відзначила величезну роботу, яку проводять волонтери нашого університету. У своїй доповіді вона поділилася подробицями злагодженої роботи сковородинівців.

Викладачі, студенти, аспіранти, співробітники Сковородинівського вишу докладають максимум зусиль, аби допомогти нашим воїнам на передовій, представникам територіальної оборони, а також – вразливим верствам населення, які потребують гуманітарної допомоги.

Проректорка запевнила, що адміністрація університету та увесь педагогічний колектив ХНПУ імені Г.С. Сковороди будуть максимально сприяти студентам, які стали на захист України та займаються волонтерською діяльністю.

«Я щиро вдячна усім, хто віддає зусилля цій благородній справі. Сподіваюся, що виховні заходи у 2022 році будуть також присвячені нашій перемозі та вшануванню наших героїв»,- зауважила Наталія Олексіївна.

Під час онлайн-засідання розглядалися й інші важливі питання забезпечення життєдіяльності університету в умовах воєнного стану.

Варто зазначити, що колектив Сковородинівського університету міцно тримає свій непростий освітній фронт, незважаючи на те, що Харків знаходиться під безперервними обстрілами і бомбардуванням.

Університетська спільнота гідно тримає внутрішню оборону, аби допомогти нашим захисникам якнайшвидше здолати підступного та безпринципного агресора. Єднаймося, разом ми неодмінно переможемо!

Бажаємо всім міцного здоров’я, незламної сили духу, успішного продовження освітнього процесу та непохильної віри в наших захисників, нашу перемогу та нашу Україну!

 Наступне засідання Виконавчої ради відбудеться 28 березня у дистанційному форматі.

Campus LifeІм'я великого українського філософа, поета і народного просвітителя Г.С.Сковороди в офіційній назві нашого університету.