Відкриття меморіальної дошки на вшанування пам‘яті Івана Федоровича Прокопенка

10 червня 2024 року, в Сковородинівському університеті, відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки на вшанування доктора педагогічних наук, професора, академіка-засновника Національної академії педагогічних наук України, заслуженого працівника народної освіти України, Почесного громадянина м. Харкова, Польового Гетьмана Слобідського козацького округу, Отамана Окремого науково-освітнього центру Українського козацтва імені Г.С. Сковороди, генерал-отамана Українського козацтва Івана Федоровича Прокопенка!

За 40 років перебування на посаді ректора Івана Прокопенка (1980-2020 рр.), університет змінював свої назви, відбувалися структурні перебудови, проходили покоління викладачів і студентів, але незмінним залишалося одне – виконання історичної місії підготовки майбутнього вчителя. У різні часи, стабільності чи кризи, та попри різні події університет не зраджував своєму основному покликанню: допомогти тим, хто обрав педагогічний фах, опанувати особливе мистецтво навчати і виховувати інших і самонавчатися впродовж життя. Університет зберіг і продовжує розвивати свої традиції – формування національної гідності і свідомості, повагу до історичного минулого, шанобливе ставлення до національних надбань.
Цінності, що сповідують у Сковородинівському університеті, повʼязані з основоположними загальнолюдськими і загальнопедагогічними принципами, які всім добре відомі. Вони викристалізовувалися впродовж віків, беручи початок із української народної педагогіки.
Завдяки невтомній діяльності Івана Федоровича Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди перетворився на справжній центр формування інтелектуальної еліти як в межах Слобожанщини, так і в масштабах всієї України.
Підвищення якості й ефективності освіти, розроблення програм подвійних дипломів, розвиток науково-інноваційної діяльності та комерціалізація результатів наукових досліджень, співпраця з вітчизняними та зарубіжними науково-освітніми центрами - основні пріоритети, які були визначальними в діяльності Івана Федоровича як ректора Сковородинівського університету, який по праву набув статусу класичного центру підготовки вчителів.
У незалежній Україні університет, очолюваний Іваном Федоровичем, став першим у регіоні україномовним закладом вищої освіти.
І. Ф. Прокопенко завжди вважав пріоритетним напрямом роботи університету підготовку компетентної, усебічно розвиненої, духовно багатої особистості вчителя, який є патріотом і свідомим громадянином України. Це сформульовано і в сучасній місії університету.
В університеті І. Ф. Прокопенком запроваджено реалізацію парадигму студентоцентричного навчання і виховання, створено умови для самореалізації особистості кожного здобувача освіти, використання різних форм їхньої соціальної активності і громадської ініціативи.
 
В офіційній церемонії відкриття меморіальної дошки були присутні керівники області і міста, почесні громадяни Харкова і Харківської області, Герої України, ректори харківських вишів, освітяни, політичні і громадські діячі, викладачі Сковородинівського університету, харків’яни.
На початку офіційної церемонії університетський театр «Reforma», під керівництвом Анни Щербіни, урочисто декламував вірш-послання нащадкам Івана Федоровича «На згадку». Це був заповіт нащадкам про те, як жити і працювати, як надалі жити і працювати університету.
У своїх виступах ректор Сковородинівського університету Юрій Бойчук, начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, директор Департаменту Харківської міської ради Ольга Деменко і голова Спілки ректорів Харківської області Володимир Пономаренко відзначили, що Іван Федорович був досвідченим педагогом і науковцем, мудрим керівником, доброю та чуйною людиною.
Ректор Сковородинівського університету Юрій Бойчук та начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов під урочисті фанфари барабанщиць урочисто відкрили меморіальну дошку Івану Федоровичу Прокопенку(автор – заслужений діяч мистецтв України Олександр Рідний). Після чого всі присутні долучилися до покладання квітів.

На пленарному засіданні ІІІ Всеукраїнських Прокопенківських читань «Освіта збереже Україну», яке відбулося після офіційної церемонії відкритті меморіальної дошки І.Ф. Прокопенку, гості продовжили спогади про Івана Федоровича, проглянули історичні відеосюжети традиційних університетських заходів з участю Івана Федоровича. До привітання учасників читань доєдналися в онлайн форматі президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень. Свої привітання учасникам читань озвучили президент Спілки ректорів педагогічних університетів Європи Віктор Андрущенко, племінниця Івана Федоровича професор Полтавського педагогічного університету Олена Гнізділова.

 

 

Campus LifeІм'я великого українського філософа, поета і народного просвітителя Г.С.Сковороди в офіційній назві нашого університету.