Всесвітній День здоров‘я - 2019

3 квітня 2019 року відбудлася традиційна загальноуніверситетська валеологічна акція «Здоровʼя молоді – здоровʼя нації», присвячена Всесвітньому дню здоровʼя.

Всесвітній день здоровʼя щорічно відзначається 7 квітня в день створення в 1948 році Всесвітньої організації охорони здоровʼя (ВООЗ). За це час її членами стали 194 країни світу і створена вона була на основі принципу, згідно якого передбачається, що всі люди повинні мати можливість для реалізації свого права на найвищий досяжний рівень здоровʼя.

Щорічне проведення Всесвітнього дня здоровʼя покликане на привернення уваги до проблеми поліпшення стану здоровʼя людей та профілактики різних захворювань. Кожного року Всесвітній день здоровʼя присвячується глобальним проблемам, що стоять перед людством і проводиться під різними девізами. У цей день Генеральний секретар ООН звертається до прогресивного людства з посланням. У своїй промові він нагадує про нагальні проблеми сфери охорони здоровʼя, закликає уряди країн консолідувати зусилля з метою зменшення ризиків для життя і здоровʼя людей, відмічає важливу роль узгоджених дій з профілактики небезпечних інфекційних та неінфекційних захворювань.

У 2019 році такою темою стала «Universal health coverage» - «Всезагальне охоплення послугами охорони здоровʼя: для всіх і скрізь» й обрано гасло – «Здоровʼя для всіх».

Здоровʼязбережувальна діяльність в нашому університеті - це маленький крок у величезному цивілізаційному поступі до вирішення збереження здоровʼя населення всієї планети. Координує таку діяльність кафедра спеціальної, інклюзивної і здоровʼязбережувальної освіти. Кафедрою започатковано і вже поспіль 9 років проводиться всеукраїнська науково-практична конференція «Педагогіка здоровʼя», яка є майданчиком обміну науково-педагогічним досвідом збереження здоровʼя дітей і молоді.

Під час акції всі факультети університету представили презентацію своєї здоровʼязбережувальної діяльності, а саме: як вирішуються проблеми збереження здоровʼя студентів під час організації навчально-виховного процесу та як здійснюється підготовка майбутніх учителів до здоровʼязбереження у майбутній професійній діяльності.

Також своїм досвідом створення і функціонування здоровʼязбережувального середовища поділилися запрошені гості – заклади загальної середньої освіти м. Харкова і Харківської області.

Під час проведення презентації для студентів і гостей заходу працювали валеобари з пісними блюдами, вітамінними салатами, цілющими чаями та компотами, дієтичними тістечками.

Бажаючі студенти під час проведення акції на пункті експрес-оцінки функціонального стану організму та рівня здоровʼя мали змогу виміряти свій зріст і вагу; визначити артеріальний тиск, життєву ємність легень, силу кисті, пройти компʼютерну діагностику психофоізологічних показників та отримати поради від фахівців-валеологів щодо поліпшення свого стану здоровʼя та складання індивідуальної оздоровчої програми.

У цей час працював пункт лабораторного експрес-аналізу якості питної води та продуктів харчування. Тут можна було визначити фізико-хімічні показники зразків питної води з різних джерел водопостачання, навчитися виявляти фальсифікації продуктів харчування (меду, вина, сметани, ковбаси тощо), провести аналіз вмісту нітратів в ранніх овочах.

Запрошені викладачі та курсанти навчального пункту аварійно-рятувального загону спеціального призначення обласного управління Державної служби надзвичайних ситуацій провели для студентів навчальний тренінг з надання невідкладної долікарської медичної допомоги й ознайомлять з проведенням реанімаційних заходів у випадках утоплення, ураження електричним струмом, отруєння, теплового удару, нападів епілепсії тощо.

Н урочистій частині з показовими номерами, присвяченим актуальним проблемам формування здорового способу життя, виступили гурт природничого факультету «Гармонія», танцювально-спортивний колектив «Бумеранг», спортивна команда університету, команда «Драйв» Харківської ЗОШ № 84, театр костюму «Аліса» Харківського обласного спеціального навчально-виховного комплексу Харківської обласної ради, танцювальний колектив Центру дитячої та юнацької творчості № 3 Київського району м. Харкова.

Campus LifeІм'я великого українського філософа, поета і народного просвітителя Г.С.Сковороди в офіційній назві нашого університету.