Всеукраїнський конкурс «Учитель року - 2019»

В Україні визначили переможців та лауреатів всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2019». Ними стали 15 педагогів з різних регіонів країни. Фінал змагань відбувся сьогодні, 12 квітня 2019 року, у Волинській, Запорізькій, Одеській, Полтавській та Сумській областях.

За 23 роки конкурс «Учитель року» відкрив тисячі нових імен талановитих педагогів. Сьогодні вони зросли професійно, посіли керівні посади, отримали наукові звання, залучені до розбудови Нової української школи. Є сподівання на те, що конкурс «Учитель року – 2019» об’єднає відданих своїй справі, творчих, відкритих до нових знань, готових ділитися своїми надбаннями вчителів.

Цьогорічний конкурс проводився з 4 по 12 квітня у п’яти номінаціях. Це рішення зафіксовано наказом МОН від 07.06.2018 № 603. Конкурс «Учитель року-2019» проводиться 24 рік поспіль. Цього року до традиційних номінацій («Географія», «Захист Вітчизни» та «Французька мова») – додались нові – «Вчитель інклюзивного классу» та «Основи здоров’я». У квітні в різних містах України відбулись фінальні змагання кожної з номінацій – «Географія» (Луцьк), «Вчитель інклюзивного класу» (Запоріжжя), «Французька мова» (Одеса), «Захист Вітчизни» (Суми) та у Полтаві – «Основи здоров’я».

Особливості роботи в інклюзивних класах та вміння застосовувати знання з основ інклюзивної освіти та методики навчання представили вчителі початкових класів.

Учителі предмета «Основи здоров’я» представили інтерактивні методи, спрямовані на формування та розвиток здоров’язбережувальної компетенції учнів.

Родзинкою змагань серед учителів французької мови став «дискусійний клуб». Конкурсантам знадоблися уміння дискутувати, переконувати і критично мислити. Безперечно, на усіх конкурсних змаганнях цієї номінації лунала лише французька мова.

Номінація «Захист Вітчизни» об’єднала сильних духом і фізично підготовлених учителів, які знають як сформувати готовність юнаків до захисту суверенітету і територіальної цілісності України.

Учителі географії використовували картографічні, статистичні, геоінформаційні ресурси для пошуку, інтерпретації і демонстрації географічних даних.

Загалом учасниками третього етапу конкурсу стали 121 учитель. Вони демонстрували досвід та професійні ідеї під час випробувань «Методичний практикум», «Практична робота» та «Тестування з фахової майстерності».

За результатами цих завдань, журі конкурсу відібрало 12 лідерів за кожною з пʼяти номінацій. Відібрані учасники продовжили змагання у фіналі – вони брали участь у випробуваннях «Урок» та «Проект» (в номінації «Географія» - «Дослідження»). Найвищі бали отримали учителі-новатори, які довели журі свої професійні знання та навички.

Членом журі всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2019» у номінації «Основи здоровʼя» був проректор за наукової роботи доктор педагогічних наук, професор Ю.Д. Бойчук.

Зокрема, третій тур Всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2019» у номінації «Основи здоров’я» на базі Полтавського навчально-виховного комплексу (ЗНЗ-ДНЗ) № 16 Його учасники упродовж семи днів змагалися в низці конкурсних випробувань. Відповідали на питання тестів із методики викладання предмета, психології та педагогіки; демонстрували вміння організовувати роботу з учнями з виконання практичних завдань у межах предмета «Основи здоров’я»; виконували завдання методичного практикуму, під час якого доводили свою методичну майстерність та вміння використовувати сучасні підходи у компетентнісному полі Нової української школи, обирати оптимальні прийоми, способи, методи та засоби навчання; показували вміння проектувати дослідницько-пошукову діяльність учнів та майстерність проведення уроків.

Особливо приємно, що випускники нашого університету достойно представили Харківську область у проведенні третього етапу всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2019».

Так, перше місце в номінації «Захист Вітчизни» виборов Ігнатьєв Сергій Борисович - учитель предмета «Захист Вітчизни», фізичної культури Комунального закладу «Харківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 135 Харківської міської ради Харківської області імені Героя Радянського Союзу К.Ф. Ольшанського» (випускник факультету фізичного виховання 1994 року).

Пʼяте місце в номінації «Основи здоровʼя» посіла Альбоща Олена Леонідівна - учитель основ здоров’я Комунального закладу «Пісочинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Пісочинської селищної ради» Харківської області (випускниця природничого факультету 2002 року).

Девʼяте місце в номінації «Вчитель інклюзивного класу» присуджено Тереховій Людмилі Юріївні - учителю початкових класів Чугуївського навчально-виховного комплексу № 6 імені тричі Героя Радянського Союзу І. М. Кожедуба Чугуївської міської ради Харківської області (випускниця факультету початкового навчання 2005 року).

Згідно Положення про проведення всеукраїнського конкурсу «Учитель року» на фінальному етапі третього туру визначаються переможець, два лауреати та дипломанти конкурсу в кожній номінації. Переможцям конкурсу буде присвоєне почесне звання «Заслужений вчитель України», нагородження лауреатів грамотами Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України. Також переможці конкурсу нагороджуються грошовими преміями в розмірі п’яти мінімальних заробітних плат; лауреати - чотирьох (друге місце) і трьох (третє місце) мінімальних заробітних плат відповідно.

 

Campus LifeІм'я великого українського філософа, поета і народного просвітителя Г.С.Сковороди в офіційній назві нашого університету.