Зустріч з голосом сучасності Сергієм Жаданом

За ініціативи студентів-сковородинівців 2 травня відбулася онлайн-зустріч із культовим українським письменником, поетом, перекладачем, громадським активістом, почесним доктором ХНПУ імені Г.С. Сковороди та нашим випускником Сергієм Жаданом. Варто відзначити, що до онлайн-події долучилися ректорат університету, представники факультетів та структурних підрозділів нашого вишу. Але найактивнішими та найдопитливішими були студенти українського мовно-літературного факультету імені Г.Ф. Квітки-Основ’яненка. 

Модерувала онлайн-захід завідувачка кафедри українознавства і лінгводидактики, проф. Олена Маленко.

Від імені Сковородинівського університету почесного гостя в «онлайнових стінах» рідного вишу привітав ректор Юрій Бойчук, який подякував нашому випускнику за чудову нагоду поспілкуватися з нашими студентами у такий складний час та висловив надію, що наступні творчі зустрічі з відомим митцем будуть вже у офлайн-форматі.

Це вже не перша подібна зустріч Сергія Жадана зі студентством рідного педагогічного, але перша, у жорстких умовах війни. З початку повномасштабного вторгнення російського агресора на українську землю, Сергій залишається у Харкові і активно займається волонтерством, допомагаючи армії й харків'янам.

Під час онлайн-зібрання говорили про війну, про напівпорожній Харків, про ностальгію за мирним життям, про відсутність страху, тривогу і біль, із якими складно впоратися, про віру в нашу перемогу, на якій усе тримається…

Спілкуючись зі сковородинівцями, Сергій пригадав свої шкільні роки у Старобільську, адже писати та активно цікавився літературою та поезією почав ще у дитинстві. Сергій шанує і до сих пір підтримує учителів зі своєї школи. Сергій Жадан поділився думками про освіту в Україні сьогодні, про вчительську професію та важливу місію педагога в умовах війни.

«Для мене освіта сьогодні - це про довіру і взаємоповагу, відкритість, налаштованість на всебічний розвиток… Мені здається, це страшенно важливо, що заняття (в університеті) зараз продовжуються. Коли ти не можеш відірватися від новин, і новини тебе не так заспокоюють, як лякають. Дуже важливо бути серед людей, мати цей зв’язок, бачити живі очі. Дуже важливо чути голоси, спілкуватися, зберігати комунікативні зв’язки. Це ніби просто, але це й мудро. Адже наша самотність заганяє нас у страх, наша самотність заганяє нас у зону тривожності, де ми втрачаємо силу, конструктив, де ми дозволяємо нас залякати. Тому з психологічної точки зору, дуже важливо, що заняття зараз продовжуються», - зауважив Сергій Жадан.

Друга частина зустрічі проходила у форматі діалогу – прозвучало безліч запитань щодо шляху Сергія у велику поезію, про насичені творчістю «буремні 90-ті роки», про плани письменника на майбутнє.

Відповідаючи на запитання студентів, митець розповів про те, як обрав Харків та Сковородинівський університет місцем свого навчання, поділився світлими спогадами про перший складений іспит у видатного педагога Леоніда Ушкалова, про знакових учителів у своєму житті, про теплі взаємовідносини і відсутність «дистанції» між викладачами і студентами у Сковородинівському університеті.

Із розповіді письменника стало відомо, що до нашого університету він вирішив вступати за порадою своєї тітки- поетеси, перекладачки, викладачки Олександри Ковальової, яка багато років працювала на кафедрі німецької філології ХНПУ імені Г.С Сковороди та стала першим зразком живого поета для Сергія.

Щанувальників творчості Сергія Жадана також цікавило, чи його літературні персонажі є реальними особами. Письменник відповів ствердно, адже на сторінках його рукописів зображені абсолютно реальні люди, які своїми вчинками, манерою спілкування, закарбовуються в пам’яті, стаючи пізніше прототипами героїв літературних творів митця. Розповідаючи звідки черпає натхнення, Сергій поділився своїми планами та пообіцяв на початку нового навчального року, у День знань, завітати до рідного університету.

На прохання модераторки заходу, почесний гість висловив сковородинівцям свої настанови та побажання:

«Всім нам я побажав би сили. Я розумію, що зараз йде вже 3-й місяць війни, всі трішки втомилися. Втомилися, можливо, не так фізично, як емоційно. Тому що дуже багато всього відбувається, багато страшної інформації, яка травмує. Але дуже важливо сьогодні розуміти, що ми не маємо жодного шансу на поразку, тому що вона буде передбачати не поразку, скажімо, політичної структури, чи влади, а поразку всієї України...

Нам потрібно триматися, а отже - кожному бути на своєму місці, робити те, що ми можемо і маємо робити. Мені здається, не слід впадати в екстаз і говорити, що всі мають душу і тіло класти за нашу свободу. Достатньо просто, чесно і відповідально зараз робити свою роботу, так, як робите це ви, навчаючи наших студентів. Доки ми на своїх місцях, це означає, що весь цей складний організм, яким є наше суспільство і наша країна, він функціонує, він не здається попри те, що йому боляче, і його постійно намагаються атакувати. Він функціонує, а отже - він вистоїть, перемога буде за нами, ми повернемося в наші міста, в наші авдиторії і вийдемо на наші кордони. Все у нас буде добре!»,- підсумував Сергій Жадан.

Під час зустрічі в авторському декламуванні прозвучав твір із збірки віршів «Тамплієри», який слухачі сприйняли з великим захопленням.

В місті з’явилися невідомі святі,

Молились камінню й спали на килимах.

Який зв’язок із господом при такому покритті?

Малюй хрести на потрібних тобі домах.

На зустрічі панувала тепла і невимушена атмосфера. Сковородинівці щиро подякували Сергію Жадану за цікаві розповіді, відвертість та щирість у спілкуванні, за натхнення, яке спонукає до дій та за підтримку рідного педагогічного. Учасники побажали наснаги митцю у його активній волонтерській діяльності та висловили свої сподівання, що цьогорічна Нобелівська премія з літератури буде неодмінно вручена голосу сучасності - Сергію Жадану.

Campus LifeІм'я великого українського філософа, поета і народного просвітителя Г.С.Сковороди в офіційній назві нашого університету.